Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljöaktuellts snabbguide till klimatmötet i Cancún

Publicerad: 29 november 2010, 10:03

Så var det dags för globalt klimatmöte igen. Den här gången hålls det i Mexikanska Cancún och här är det du behöver veta.


Ämnen i artikeln:

Cancun

Miljöaktuellt har satt samman en snabbguide till klimatmöte i Cancun:

- Vad: Stort globalt klimatmöte.
- Var: Den mexikanska turistorten Cancún.
- När: Måndagen den 29 november till fredagen den 10 december (kan förlängas över helgen).
- Vilka: 15 000 klimatförhandlare från nästan 200 av världen regeringar
- Mål: Att komma överens om ett nytt avtal som ska ta vid då Kyoto-avtalet från 1997 går i graven 2012. Kyoto-avtalet begränsar ländernas utsläpp av växthusgaser och har skrivits under av de flesta rika länder i västvärlden, bortsett från USA.
- Förväntningar: Låga – ingen tror egentligen på att ett verkligt, juridiskt bindande, avtal kommer att skrivas. Hoppet ställs istället till nästa klimatmöte i Sydafrikanska Durban nästa år. I Cancún tror man istället på små framsteg – kanske en överenskommelsen om en fond för klimatanpassning i fattiga länder och eventuellt en överenskommelse kring FN:s REDD-program som ska stoppa avskogningen.
- Bromsklossar: USA och framförallt president Barack Obamas försvagade politiska situation. Obamas klimatlag vars mål var att sänka utsläppen med 17 procent från 2005 års nivåer framt till 2020 har idag fullständigt skjutits i sank av republikanerna. Utan åtaganden från USA förväntas inte heller viktiga utsläppsländer som Kina och Inden att agera. Slutligen har också den Europeiska entusiasmen i klimatkampen mildrats ordentligt av den senaste tidens ekonomiska trassel.
- Farhågor: Många trodde att den ekonomiska nedgången skulle ge oss tid då utsläppen väntades minska. Nya studier visar emellertid att utsläppen fortsätter öka. De minskade visserligen i den rika västvärlden, men den minskningen åts upp av ökninen i utvecklingsländerna. Förra året blev därfår året med näst mest utsläpp av växthusgaser någonsin.
- Fiaskorisk: Många hävdar att klimatförhandlingarna i Mexiko kommer att bli ett fiasko. De medverkande regeringarna kommer emellertid inte ge upp hoppet, hur dåligt det än går i Mexiko. Får man däremot inga framgångar i Durban nästa år är klimatförhandlingarna allvarligt hotade. Då väntas länderna istället själva leva upp till sina egna åtaganden om utsläppsminskningar. Dessa åtaganden är emellertid långt ifrån tillräckliga för att hålla värmeökningen till 2 grader, vilket många forskare ser som en maxgräns för att undvika allvarliga konsekvenser för mänskligheten.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Cancun

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.