Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljöåtal: Gasprinsessa förskingrade klimatpengar

Publicerad: 21 december 2010, 11:54

Ukrainas förra premiärminister Julia Timoshenko åtalas för miljöbrott, meddelar riksåklagaren i Kiev.


Ämnen i artikeln:

Utsläppsrätter

Julia Timoshenko var känd som ”gasprinsessa” innan hon startade sin politiska karriär. Hon företrädde den ukrainska gasindustrin för att sedan bli en av förgrundsgestalterna i landets orangea demokratiska revolution 2005.

Nu står hon åtalad för miljöbrott.

Ukrainas ekonomiska revision som gått igenom räkenskaperna hävdar att hon förskingrat 8,5 miljoner dollar av justitiedepartementets medel under sin tid vid makten. Pengarna har använts för att fylla på statens pensionskassa, meddelar den ryska nyhetsbyrån RIA.

De 8,5 miljoner dollarna hade Ukraina fått för att uppfylla sina åtaganden enligt Kyoto-protokollet. Pengarna kom från försäljning ur landets kvot av utsläppsrätter. De var öronmärkta för att reducera utsläppen av växthusgaser bland annat genom olika projekt för energieffektivisering.

Nu har statsåklagaren väckt åtal för att hon förskingrat klimatpengar.

Julia Timoshenko kallades till förhör hos åklagaren i början av december. Efter förhöret gick hon ut offentligt och försvarade sig mot anklagelserna som hon menar har politiska motiv och är ett försök att tysta oppositionen. Hon menar att pengarna inte alls är spenderade utan att de finns kvar på miljödepartementet.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Utsläppsrätter

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News