Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljöbilar, men inte i Sverige

Publicerad: 28 oktober 2008, 11:16

Du trodde kanske att miljöarbete var inne och fint numera och att ansvariga politiker tog hårt på den saken? Det verkar dåligt med det, åtminstone i Sverige. I Östeuropa är det mycket vanligt med gasdrivna bilar, ja den överväldigande mängden privatbilar körs på gas eftersom det är mycket billigare per mil än bensin. Gastankstationer finns överallt.


Australien storsatsar
Östeuropa gjorde det för länge sedan
Sverige sover

I Stockholm har det gjorts försök med gasdrivna taxibilar och kommunen kör tjänstefordon på avfallsgas. Men sen är det stopp. Bilister från Östeuropa har problem att tanka gas i stockholmsområdet. I slutet av 2007 fanns det bara 86 gastankstllen i hela Sverige.

Massor av eluttag i Australien

Elbilar har funnits länge och går utmärkt att köra till och från jobbet i stockholmsområdet. Undertecknad har upplevt det själv och funnit att det fungerar bra. Men det finns inga tankstationer, så att färder mellan andra ställen än elurtaget på jobbet och elurtaget på hemmaparkeringen blir svårare. I till exempel Paris finns det redan tankstationer för elbilar. De har till och med fått ett eget vägmärke. Australien storsatsar nu på ett nät av tankstationer för elbilar. Det ska bli över 250.000 stationer i de tre största städerna. Det betyder att det finns fungerande fordon med tillräckliga prestanda.

Allting handlar om att komma bort från oljeberoendet. Kanske.

Finns det någon verklig politisk vilja till sant miljöarbete i Sverige? Allting verkar mest vara försök i all oändlighet.

www.gasforeningen.se/Aktuellt/seminarier/mer%20biogas.aspx

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.