Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljöbilister får inga skattelättnader

Publicerad: 27 mars 2015, 12:26

Det blir dyrare att tanka bilen med bränslen som frestar på klimatet. Men bilister som kör miljövänligt får ingen gräddfil utan drabbas lika hårt.


Ämnen i artikeln:

BiobränslePolitikRegeringenTrafik

Regeringen är överens i budgetpropositionen för 2016 att höja skatten på både bensin och diesel.

Syftet är att minska koldioxidutsläppen och skynda på omställningen till minskade växthusgasutsläpp från vägtrafiken, framhåller regeringen.

På bensin höjs skatten med 0,44 kronor per liter och på diesel handlar det om en höjning på 0,48 kronor per liter. Förslagen ska träda i kraft 1 januari 2016, är det tänkt.

Samtidigt blir det, som Miljöaktuellt tidigare berättat, en motsvarande höjning på biodrivmedel. Enligt EU snedvrids konkurrensen om hållbara drivmedel subventioneras och är billigare än fossila bränslen. Regeringen tvingas helt sonika följa propåerna från Bryssel.

Förslaget som gäller skattehöjningen på biodrivmedel ska träda i kraft 1 december i år och sammantaget räknar staten med ökade skatteintäkter på 4,14 miljarder kronor genom prisjusteringarna uppåt för fordonsbränslen.

Läs även regeringens skatteförslag i vårändringsbudgeten.

Ola Söderlund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.