måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljöbilsbästa (och sämsta) partierna utsedda

Publicerad: 8 juli 2010, 12:28

Gröna Bilister har särskådat rikdsdagspartiernas miljöbilspolitik och utsett vinnare och förlorare. Kolla listan och läs motiveringarna.

Ämnen i artikeln:

CenterpartietGröna BilisterKristdemokraternaMiljöpartietMiljöbil

Föreningen Gröna Bilister har djupdykt och poängsatt hur riksdagspartierna jobbar med miljöbilisfrågor, och bilism överhuvudaget ur ett miljöperspektiv. Delvis har man tittat på vad som är gjort under den senaste mandatperioden, men högst vikt har lagts vid de förslag och antagna åtgärder som ligger för framtiden.

Centerpartiet och Miljöpartiet delar på förstaplatsen i rankingen, båda får åtta av tio poäng. Centerpartiet får utmärkelsen bland annat för att man vill avveckla fossilbränsebilar under perioden 2015 till 2020, skärpt och enhetlig miljöbilsdefinitin och supermiljöbilspremien.

Miljöpartiet kommer etta för att de säger nej till bilbaserade infrastrukturplaner, införd kilomterskatt och höjd C2-skatt, miljökrav på biobränslen, nytt Klimp-bidrag och skrärpt och samlad miljöbilsdefinition.

I botten av rankingen ligger Kristdemokraterna som får tre poäng. Enligt Gröna Bilister visar de ointresse för miljöbilsfrågorna; de kommer inte med några egna förslag och är dessutom motståndare till andra Allianspartiers förslag, till exempel kilometerskatt och CO2-skatt. Det enda positiva med Kristdemokraternas miljöbilsarbete, enligt Gröna Bilister, är att de har släppt kravet på sänkt bensinskatt.

Miljöbästa partier 2010 (max 10 poäng)
1. Centerpartiet (8 poäng)
1. Miljöpartiet (8 poäng)
2. Vänsterpartiet (7 poäng)
3 .Folkpartiet (6 poäng)
3. Socialdemokraterna (6 poäng)
4. Moderaterna (5 poäng)
5. Kristdemokraterna (3 poäng)

magnus.norrman@bbm.bonnier.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev