Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljöbrottet som glömdes bort

Publicerad: 30 september 2010, 10:12

En anmälare tipsar kommunen om att förorenade schaktmassor dumpas i ett kärr. Men ingenting händer. Det här är historien om ett miljöbrott som glömdes bort.


Ämnen i artikeln:

Miljöbrott

Det handlar om tusentals ton schaktmassor som ska ha dumpats i ett kärr. Kärret ligger i Stockholms län som har ont om våtmarker och därför krävs en dispens för markavvattning. Någon sådan har inte sökts och därför misstänks den som dumpat ha gjort sig skyldig till otillåten miljöverksamhet.

Massorna misstänks dessutom vara förorenade, vilket leder till en misstanke om miljöbrott.
– Hur kan kommunen underlåta att utreda ett sådant här fall? Jag tror att det är någonting som är fel hos kommunen, säger en källa som arbetar i området där dumpningen ägt rum och vill vara anonym.
Företaget som lagt massorna i kärret är en familjeägd bilskrot. Enligt den anonyma källan köpte företaget en intilliggande bilskrot och skulle bygga på den nyförvärvade marken. För att få en fast grund var man tvungen att schakta bort oljeförorenade massor så att man kom ner till det underliggande berget.
Massorna försökte bilskrotsföretaget enligt källan först köra till en namngiven entreprenör som tar hand om schaktmassor för återanvändning.
– Men där fick man inte tippa av. Massorna var så oljebemängda så man ville inte befatta sig med det.
Sedan frågade man hos en namngiven sopstation hur mycket det skulle kosta att tippa massorna där.
– Det skulle röra sig om miljonbelopp. Då körde man bara massorna rakt upp i kärret, säger den anonyma källan.

För att
kunna köra med tunga maskiner i kärret lade man dessutom ned skrotade bilar som en ”matta”. Dessa ligger enligt källan kvar under de förorenade massorna.
Tippningen ska ha börjat sommaren 2006 och det första tipset kom samma år in till bygglovsavdelningen från en privatperson. 2008 avskrevs ärendet utan åtgärd.

Det andra
tipset kom två år senare från vår anonyma källa som gjorde en anonym anmälan med berättelse och kartskiss som togs emot av förvaltningens receptionist. Ett år senare visade det sig att tipset inte hade diarieförts.
– Då gjorde jag en ny anmälan, den togs emot av tillsynschefen och en handläggare, hon skrev under och jag fick en kopia. Sedan har det i stort sett inte hänt någonting.

Enligt källan
gjorde kommunen senare en inspektion hos bilskrotsföretaget som tippat massorna. Tillsynschefen var med, men underlät att gå upp till kärret och titta efter hur det såg ut.
– Jag tycker mig se ett samband. Den första anmälan ignoreras, den andra slarvas bort och diarieförs inte och den tredje försöker man att inte behandla trots att miljöchefen själv har tagit emot den, säger källan.
I våras åkte kommunen ut till platsen och prover togs i schaktmassorna. Analysen visade inte på några föroreningar, men enligt den anonyma källan var det för att företaget täckt över de förorenade massorna med schaktmassor från väg- och tunnelbyggen i Stockholm.

Oppositionspolitikern Marica Lindblad (Mp) som även sitter i miljönämnden och samhällsbyggnadsnämnden skickade då en anmälan till länsstyrelsen om otillåten vattenverksamhet. Länsstyrelsen gjorde i sin tur en åtalsanmälan till åklagarmyndigheten, något man är skyldig att göra enligt miljöbalken när det finns en misstanke om miljöbrott.
När länsstyrelsen tog sig an fallet sade kommunens miljötillsynsavdelning att man ingenting gör förrän länsstyrelsens utredning är klar.
– Det var droppen för oss, säger Dag Olausson (V), oppositionspolitiker som tillsammans med Marica Lindblad lämnade in en JO-anmälan om kommunens hantering den 22 juni i år.

Åklagarmyndigheten utreder samtidigt fallet och hos Justitieombudsmannen ska man ta ställning till om man ska utreda om kommunen brustit i sitt tillsynsansvar.
På kommunen säger miljötillsynsavdelningens chef Eva-Christina Arvidsson att ärendet lades ner första gången för att tipsaren tog tillbaka sin anmälan.
– Det säger handläggaren på bygglovsavdelningen, men det finns det tyvärr ingen notering om.
Det tips som enligt henne kom in till hennes avdelning först 2009 säger hon var besvärligt att hantera eftersom de inte kunde kontakta den anonyma tipsaren med frågor.
Uppgifterna i anmälan om att företaget har försökt bli av med massorna på två olika namngivna företag säger hon att bilskrotningsföretaget förnekar och hennes avdelning har inte försökt kolla upp det.
Däremot var hon och handläggaren ute på platsen i september förra året.
– Då konstaterade vi inte någonting. Vi gick på en annan del och tittade ner mot kärret. Men någon som hade arrenderat mark av bilskrotningsföretaget hade massa skräp i vägen så vi såg ganska dåligt.

Länsstyrelsen skickade tidigare i höstas ett föreläggande till bilskrotningsföretaget om att svara på frågor om tippningen. Företaget har svarat att man inte dumpat något annat än massor väg- och tunnelbyggen och att dumpningen endast har pågått sedan september 2009. Länsstyrelsen skriver nu ett föreläggande om att företaget ska ta ytterligare prover i den kvarvarande vattenspegeln och djupare ner i det tippade materialet.
Och på kommunen gör man ingenting, eftersom man enligt miljötillsynschefen Eva-Christina Arvidsson inte kan ha två parallella utredningar.
– Tyvärr har vår tilltro till kommunens tjänstemän fått sig en knäck, säger Dag Olausson (V). Den borgerliga majoriteten har inte heller reagerat på det här utan säger att man litar på sina tjänstemän. Det tycker vi är svagt. Politikerna kan inte gå in och peta i det tjänstemännen gör, men man kunde ändå kräva i en sån här stor sak att det händer något och inte bara läggs på is, säger Dag Olausson.

Pernilla Strid

Ämnen i artikeln:

Miljöbrott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.