Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljöbudgeten fick grönt ljus

Publicerad: 4 december 2015, 06:30

Under torsdag förmiddag fick miljöbudgeten godkänt i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.


Ämnen i artikeln:

Politik

Under torsdag förmiddag fick miljöbudgeten godkänt i riksdagens miljö- och jordbruksutskott. Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet stödjer budgeten medan allianspartier har lagt särskilda yttranden och Sverigedemokraterna istället gjort en reservation. Det meddelar miljö- och jordbruksutskottets vice ordförande Kristina Yngwe (C) Miljöaktuellt.

För allianspartierna handlar det mest om formalia eftersom de valt att inte lägga någon gemensam budget. De släpper alltså igenom delbudgeten under utgiftsområde 20 om allmän miljö- och naturvård. Det här är en fråga som många undrat över sedan Decemberöverenskommelsen föll.

Skillnaden mellan de borgerliga partiernas och regeringens satsning på naturvård skiljer sig med omkring en miljard kronor. Regeringens miljöbudget för 2016 ligger på drygt 7,6 miljarder kronor. Kristina Yngwe (C) pekar på att exempelvis hennes eget parti visserligen lägger mindre pengar på miljön. Men de är kritiska till regeringens stora satsning Klimatklivet där pengar går det lokala klimatinvesteringar.
– Vi har testat det förr, då hette det Klot och Klimp. Och vi har sett att det inte fungerar särskilt bra, säger Yngwe till Miljöaktuellt.

Hon förespråkar istället en grön skatteväxling.
– Vi hade förslag om skatter på kemikalier och avfallsförbränning och sänkt skatt för arbete och företag. Vi har också fokuserat mer på transportsektorn och lagt förslag om en miljölastbilspremie.

Riksdagen klubbade budgetramarna redan den 25 november och nu bereds de olika delområdena i riksdagens olika utskott. Nu när miljöbudgeten har klubbats i utskottet går den med största säkerhet även igenom i riksdagen vid omröstningen den 15 december.

Martina Frisk

Ämnen i artikeln:

Politik

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.