Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljöchefen: ”Studenter bättre än konsulter”

Publicerad: 11 december 2012, 06:57

Bättre, billigare, mindre miljöpåverkan och bra profilering mot framtidens hållbarhetsproffs. Så summerar Gustav Stenbeck, miljöchef på Nordic Choice Hotels ett pilotprojekt där hållbarhetsstudenter ersatt konsulter. Nu skalas projektet upp.


Under våren 2013 kommer hotellkoncernen Nordic Choice Hotels med 170 hotell i Norden att lansera det nya projektet ”WeCare Coachning” som i första skedet kommer ge 25 hotell tillgång till en utvald hållbarhetsstudent en heldag i månaden. WeCare är Nordic Choice Hotels CSR-plattform som lanserades 2007.

– WeCare har utvecklats
kontinuerligt under dessa fem år. Men steget med WeCare Coacher är nog det mest spännande som vi tagit sedan starten, säger Gustav Stenbeck

Under 2012 har fyra hotell
drivit pilotprojektet då studenter har engagerats med hjälp av organisationen Sustainergies som bygger kontakter och nätverk mellan näringslivet och studenterna. Studenterna har kombinerat sin studietid med att vara WeCare-coacher, i praktiken driva igenom olika hållbarhetsinitiativ på hotellen.

– Studenterna arbetar efter principen frihet under ansvar. De har en fast coachningsplan som säkerställer att vi får ett resultat vi kan använda som intern revision i ISO14001-standardens bemärkelse. Utöver detta finns det inte bara utrymme, utan även ett krav på studenterna att ta egna initiativ för att fritt utveckla nya initiativ på hotellen.

Resultatet är enligt både
studenter och Gustav Stenbeck lysande.
– Detta har fallit mycket väl ut. Vår ISO14001-revisor tycker upplägget är bättre än revisionerna som standarden föreskriver. Vi lägger inte pengar på konsulter som belastar miljön med resor från Stockholm till alla våra hotell i Skandinavien. Då coacherna går på högskolan i staden hotellet ligger blir det så lokalt det kan bli. En bonus är att vi får möjligheten att profilera oss mot morgondagens hållbarhetsproffs, säger Gustav.

Mikael Salo

Chefredaktör och ansvarig utgivare

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.