Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljöchefen upplever ett minskat stöd från VD

Publicerad: 12 februari 2013, 12:15

Organisationen Näringslivets miljöchefer (NMC) genomför en enkätundersökning om miljöchefen vartannat år. Nyligen släpptes den senaste undersökningen och NMC konstaterar att medlemmarna för andra undersökningen i rad anser sig få mindre stöd från företagets VD.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


– Det var den viktigaste slutsatsen vi kunde dra från undersökningen, och resultatet var ärligt talat ganska oväntat, säger NMC:s generalsekreterare Mats Landén.
Undersökningen ger ingen vidare förklaring till resultatet. Men då NMC själva diskuterat varför många känner att de får ett minskat stöd från vd har det dykt upp ett antal hypoteser.
– En hypotes som förts fram är att ansvaret för hållbarhetsarbetet ofta sprids till fler personer då företagets totala engagemang ökar. Då kan den som var med på tåget från början uppleva minskat intresse från vd:n då denna måste ge sin uppmärksamhet till fler. En annan teori har varit att vd:n helt enkelt tror att hans uppmärksamhet inte behövs efter det att företagets fått alla system på plats, säger NMC:s ordförande Arne Wallin.

Årets undersökningen visar också på en positiv utveckling på många områden.
– En positiv trend är att miljöcheferna fortfarande är väldigt nöjda med sitt arbete. Och att många ser att det arbete de utför gör verklig nytta, säger Mats Landén.
I årets undersökningen svarar cirka en femtedel att de sitter i ledningsgruppen. Hälften av de svarande anser att de har tillräckliga ekonomiska resurser för att bedriva sitt arbete. Undersökningen visar också att färre arbetar heltid med miljö och hållbar utveckling än tidigare. I stället har fler breddat sina ansvarsområden utanför hållbarhetsfrågorna.
– Här finns en teori om att allt större del av miljöchefens arbete idag läggs på kommunikation, säger Mats Landén.
Undersökningen bygger på svar från 124 personer vilket är 45 procent av NMC:s medlemmar.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev