söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljödepartementet: Den nationella strategin för klimatanpassning räcker inte

Publicerad: 7 september 2018, 09:18

Om den nationella strategin för klimatanpassning hade släppts i dag – efter sommarens bränder och extremväder – hade den troligtvis sett annorlunda ut. Det menar Viktoria Ingman, gruppchef på Klimatenheten på miljö- och energidepartementet.


JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


I januari lanserade regeringen den nationella strategin för klimatanpassning. Efter den varmaste sommaren som någonsin uppmätts, extrem torka och rekordstora skogsbränder frågar sig nu många om den nationella strategin räcker. På konferensen Klimatanpassning som Aktuell Hållbarhet arrangerar tillsammans med Livsmedelsverket, Sveriges Geologiska Undersökning och Statens Geotekniska Institut genomförde i veckan fick Viktoria Ingman, gruppchef på Klimatenheten på miljö- och energidepartementet, svara på den just den frågan.

Viktoria Ingman konstaterar att strategin lades före årets extremsommar och att strategin sannolikt hade sett annorlunda ut om den lagts fram i dag.
– Strategin räcker inte hela vägen. Det kommer att krävas mycket mer arbete. Samtidigt är strategin en bra grund för det fortsatta arbetet. Strategin ger helt nya möjligheter till ett strukturerat arbete. Strategin fördelar också ansvaret på ett tydligt sätt på ett stort antal myndigheter, sade Viktoria Ingman.

Viktoria Ingman menar att mycket nu handlar om hur nästa regering kommer att driva arbetet vidare. På frågan om hur stabil strategin är i riksdagen svarar hon att strategin röstats igenom i riksdagen och att det verkar finnas ett ganska brett stöd för strategins ansatser bland riksdagspartierna.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev