Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljödomstol säger ja till jättehamn

Publicerad: 22 december 2010, 11:54

Miljödomstolen sa nej till den nya jättehamnen i Nynäshamn. . Men Miljööverdomstolen håller inte med och ger idag sitt klartecken för projektet.


För ett år sedan avslog Miljödomstolen i Stockholm en ansökan om att få bygga en ny storhamn i Nynäshamn. Beslutet upphävdes idag av Miljööverdomstolen (MÖD) vid Svea Hovrätt som ger klartecken för Stockholms hamnar AB.

Den tidigare rättsliga prövningen handlade mycket om det verkligen behövs en ny hamnanläggning och om Norvik i Nynäshamn vore en lämplig plats. Miljööverdomstolen menar att detta inte spelar någon roll – prövningen ska vara konkurrensneutral och valet av plats ska inte bedömas.

Hamnprojektet medför enligt MÖD att delar av fartygstrafiken till Värtahamnen kan omdirigeras och det kan i sin tur minska lastbilstrafiken genom Stockholm. Det kommer visserligen att innebära störningar för Nynäshamn men MÖD menar att dessa störningar kan hållas på en acceptabel nivå.

Naturskyddsföreningen har varit kritisk till projektet som kommer att öka lastbilstrafiken över Södertörn. Trafiken borde enligt dem istället ledas till befintliga hamnar i regionen mellan Norrköping och Gävle, som redan i nuläget har god infrastruktur.

Enligt Stockholms Hamnar AB kommer Norvik varje år kunna ta emot godsvolymer motsvarande 800 000 TEU (ett mått på standardcontainer). Det innebär cirka 1200 lastbilsekipage per dag. Endast 2-3 procent av ro/ro-godset och 25 procent av containergodset beräknas gå vidare via järnväg.

Nu skickas målet tillbaka till Miljödomstolen för prövning av villkor och andra bestämmelser.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.