Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Miljödomstolen avslår hamnbygge i Nynäshamn

Publicerad: 14 December 2009, 13:08

Konsekvenserna för miljön och människorna blir för stora, säger miljödomstolen och avslår ansökan om att bygga en ny containerhamn i Nynäshamn. Det drabbar den planerade nybebyggelsen i Frihamnen i Stockholm, där containertrafiken håller till i dag.


Miljödomstolen säger nej till en ny containerhamn vid Norviksudden i Nynäshamn. Domstolen säger att den planerade hamnen skulle innebära stora ingrepp i naturen och miljön och att det finns flera alternativa platser som är bättre i Södertälje, Oxelösund och Norrköping.

En nackdel med lokaliseringen i Nynäshamn är också infrastrukturen.
– Vårt främsta bekymmer är trafiken och infrastrukturen. Inte mycket kommer att gå på järnväg, och väg 225, som slingrar sig mellan Nynäshamn och Södertälje, är en väldigt dålig väg, säger rådmannen Bjarne Karlsson till Dagens Nyheter (DN).

Domen är ett bakslag inte minst för Stockholms stad som vill att den nya hamnen ska ta över containertrafiken från Frihamnen i Stockholm för att ge plats för en ny stadsdel med bostäder i det gamla hamnområdet.
Stockholms hamnar kommer enligt DN att överklaga domen, men det kan ta flera år innan ärendet avgörs. Hur detta påverkar den planerade stadsdelen i Frihamnen i Stockholm är ännu oklart. I det projektet samarbetar Stockholms stad med det internationella företaget Hutchison Port Holdings som tog över containerhanteringen i Stockholm tidigare i år. Enligt avtalet mellan staden och företaget kan samarbetet avbrytas om hamnbygget i Nynäshamn försenas.

Psst, du vet väl om att du missar massor med fördjupning och långläsning om du inte har Miljöaktuellt magasin. Teckna din prenumeration här!

Anders Danielsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.