Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag16.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Miljödomstolen kör över kommun om uranbrytning

Publicerad: 21 Juni 2012, 07:12

Kommunen och flera privatpersoner har överklagat ett beslut att tillåta provborrning efter uran i Åre. Men Miljödomstolen anser inte att det kommunala vetot ska gälla.


Det är Länstidningen i Östersund som rapporterar att miljödomstolen inte tar någon hänsyn till argumenten från Åre kommun och ett antal privatpersoner som överklagat Länsstyrelsens beslut att ge mineralbolaget Aura Energy Sweden AB tillstånd att provborra efter uran i alunskiffer i området Marby.

Miljödomstolen konstaterar att provborrning inte omfattas av bestämmelsen om kommuners vetorätt. Domstolen konstaterar också att privatpersoner bara har talerätt i ärenden som rör allmänt skydd av naturmiljön om deras nyttjanderätt inskränks och så är enligt domstolet inte fallet.

Åre kommun är oroliga för att tungmetaller som uran, molybden, nickel och vanadin ska komma ut i Storsjön vid provborrningarna. Även om man inte har vetorätt mot provborrningar menar man att det ändå är uppenbart att mineralbolaget i förlängningen vill öppna en urangruva.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.