Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljödomstolen: Slutförvaret lever inte upp till kraven i miljöbalken

Publicerad: 26 januari 2018, 09:48

I veckan föll domen från mark- och miljödomstolen i Nacka kring slutförvaret av svenskt kärnavfall. Domstolen konstaterade att den lösning som kärnkraftsindustrin föreslagit inte höll måttet enligt miljöbalken.


Domstolen anser att det behövs ytterligare underlag kring de kapslar som ska omsluta kärnavfallet för att slutförvaret ska kunna tillåtas enligt reglerna i miljöbalken.

Målet, som är Sveriges hittills mest omfattande miljömål, gäller den ansökan om tillstånd enligt miljöbalken som Svensk Kärnbränslehantering, SKB, lämna in för att få slutförvara använt kärnbränsle och kärnavfall i två anläggningar i Oskarshamns kommun, där inkapslingen ska ske och i Forsmark i Östhammars kommun, där slutförvaret är planerat. Det är regeringen som ska pröva om verksamheten kan tillåtas och det är inför den bedömningen som mark- och miljödomstolen nu konstaterar att SKB:s förslag inte klarar kraven i miljöbalken.

Enligt Miljöorganisationernas Kärnkraftsgranskning, MKG, är domen en seger.
”Att domstolen är negativ till den lösning som kärnkraftsindustrin föreslagit genom kärnavfallsbolaget SKB, betyder att avfallsproblemet ännu inte är löst, och det visar styrkan i en fungerande miljöprövning som ställer höga krav på säkerhet och underlag”, säger Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl i en kommentar.

Fores vd Mattias Goldmann skriver i en debattartikel i Dagens Samhälle att den politiskt känsliga frågan om slutförvaret bör hanteras omgående i riksdagen, där många partier verkar tycka att det är bekvämt att skjuta fram frågan till efter valet.
”Frågan om slutförvar av material som är dödligt radioaktivt i tusentals år förtjänar att diskuteras, utan att snegla alltför mycket på den partistrategiska agendan”, skriver han.

Läs mark- och miljödomstolens yttrande

Läs Mattias Goldmanns debattartikel i Dagens Samhälle

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.