Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljöduellen: Fredrik vs Mona

Publicerad: 5 juli 2010, 11:52

I fem rafflande ronder möts statsminister Fredrik Reinfeldt och statsministerkandidaten Mona Sahlin i miljö- och hållbarhetsfrågor. Rond ett handlar om utmaningar och en personlig fråga.


Ämnen i artikeln:

Miljöpolitik

Miljöaktuellt har ställt samma frågor till statsminister Fredrik Reinfeldt och till Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin. I fem artiklar presenterar vi deras svar. Här är den första ronden.

Fråga: Vad är de tre största utmaningarna inom miljö och hållbar utveckling idag enligt dig? Och enligt dig lösningar på dessa?

MONA SAHLIN: Den största utmaningen är förstås klimatfrågan, inte minst efter misslyckandet i Köpenhamn. EU måste nu ta initiativet och våga gå före för att något ska hända. Om EU-länderna tog på sig att minska sina utsläpp med 30 % i förhållande till 1990 så skulle det kunna öppna dörrar i förhandlingarna. Rent konkret handlar det om att stimulera investeringar i ny teknik, nya energikällor och nya bränslen. Det ger också nya gröna jobb.

– En annan utmaning handlar om situationen i världshaven. Runt hela världen ser vi problem med övergödning, utfiskning och en ökad mängd gifter i vattnet. Här måste vi agera i Sverige. Det duger inte att som regeringen ta bort skatten på handelsgödsel. I stället krävs stöd till åtgärder som faktiskt minskar övergödningen. Dessutom måste EU:s beslut om fiskekvoter alltid baseras på vetenskapliga bedömningar så att utfiskningen kan stoppas. Detta kommer att vara en fråga som en rödgrön regering prioriterar i EU-arbetet.

– En tredje fråga för mig är kemikaliefrågan. Jag blir bekymrad när jag hör att nyfödda kan ha hundratals kemikalier i blodet eller att vi använder 100 000 kemikalier i EU. Kemikalier är ofta nödvändiga, men då måste vi kraftigt utvidga kontrollen och faktiskt förbjuda kemikalier som är farliga och ersätta med mindre farliga. Här behöver Sverige gå före och exempelvis förbjuda miljögiftet dekaBDE. Jag skulle också gärna se en internationell forskarpanel liknande IPCC, fast på kemikalieområdet.

FREDRIK REINFELDT: Jag ser stora utmaningar i hur vi långsiktigt ska hantera klimathotet, hur vi ska värna miljön i haven längs våra kuster och i våra sjöar och hur vi på global nivå ska arbeta för att värna den biologiska mångfalden.

– Lösningarna är så klart komplexa och kräver en lång rad olika åtgärder. Vi tror på en mix av statlig reglering och ekonomiska regelverk som stimulerar ett gott agerande för miljön. Men också en uppmuntran att vi alla måste se och ta vårt eget ansvar.

FRÅGA: Vad oroar dig mest inom miljö och hållbar utvecklingsområdet?

FREDRIK REINFELDT: Jag är i grunden hoppfull om att vi ska kunna hantera och lösa många av de utmaningar inom miljöområdet som vi ser i dag – om vi får fortsätta att driva vår politik. Oppositionen går till val på mer av en klimatnationalism, där allt ska göras i Sverige enbart. Det kan jag oroas av.

MONA SAHLIN: Utöver klimatfrågan, situationen i världshaven och kemikaliefrågan är jag orolig över att Sverige förlorat tid under de gångna fyra åren. Regeringen har varit passiv i sin miljöpolitik.

Vilket ansvar anser du att staten, näringslivet respektive konsumenten har i omställningen till faktiskt hållbar utveckling?

MONA: Alla har förstås ett ansvar och vi når bäst resultat om alla arbetar åt samma håll. Det ligger ett ansvar för oss som politiker att göra det lönsamt för företagen att agera miljövänligt. Med rätt styrinstrument kan marknaden utgöra en positiv kraft i att utveckla ny teknik och bygga ett hållbart samhälle. Politik och marknad fungerar bäst i nära samarbete, det är min absoluta övertygelse.
Dessutom går det att åstadkomma stora förändringar genom att människor tar ett miljöansvar i sin egen vardag. Alla kan vi ändra hur vi lever och vad vi handlar. Både politiken och företagen har ett viktigt ansvar att göra det enkelt för människor att göra bra miljöval.

FREDRIK: Omställningen sker på alla arenor. Det är nödvändigt att alla är med och bidrar till en hållbar utveckling. Därför är det naturligt att staten, näringslivet och enskilda konsumenter har olika roller i detta arbete. Politiken lägger grunden genom långsiktiga styrmedel som gärna är internationellt samordnade. Näringslivet levererar lösningar som vi aldrig kunnat lagstifta fram. Konsumentens efterfrågan är ett starkt styrmedel.

PERSONLIG FRÅGA: Hur bra anser du dig vara på att resa miljöbra?

MONA SAHLIN: Jag försöker resa miljöbra, men av säkerhetsskäl måste jag ofta åka bil.

FREDRIK REINFELDT: Tyvärr kan jag inte bestämma själv över mitt resande.

Mikael Salo

Chefredaktör och ansvarig utgivare

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Miljöpolitik

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.