Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljöföretag blåste Sveriges landsting

Publicerad: 18 februari 2013, 09:51

Flera landsting har dragit på sig miljonskulder efter affärer med bolaget Nordic Gas Cleaning, som nu misstänks för grovt bedrägeri.


Lustgas, som bland annat används smärtstillande, är en kraftfull växthusgas – 300 gånger starkare än koldioxid. Därför uppmuntrar SKL att sjukhus införskaffar lustgasrenare, det vill säga maskiner som bryter ner lustgasen. Under 2011 och 2012 tecknade ett antal sjukhus avtal med företaget Nordic Gas Cleaning, som innebar att de skulle få prova en ny sorts lustgasrenare utan kostnad, rapporterar SR:s Ekot.

– Det skulle vara två år utan kostnad, och därefter skulle vi ha möjlighet att avsluta lånet. Det är ju inte orimligt att ett företag vill låna ut utrustning för att få ut en produkt på marknaden, säger Josef Driving, sjukhusjurist på Södersjukhuset i Stockholm, som är ett av de drabbade sjukhusen.

För att få låna lustgasrenarna skulle sjukhusen ingå ett hyresavtal med ett kreditbolag. För 15 000 kronor i månaden fick de hyra en maskin, men Nordic Gas Cleaning skulle stå för fakturorna de första två åren, och därefter skulle det vara möjligt att säga upp avtalet.

Men kort efter att avtalen tecknades så började sjukhusen få fakturor. Ett misstag, menade Nordic Gas Cleaning, som betalade fakturorna – fram tills att bolaget gick i konkurs i september 2012. Nu fortsätter fakturorna att komma från Wasa Kredit, trots att många av sjukhusen aldrig ens såg skymten av några maskiner.

Största problemet är att sjukhusens ansvariga skrev på leveranskvitton innan de fått maskinerna. Nordic Gas Cleaning gick raka vägen till kreditbolaget med kvittona – och fick på så sätt betalt för något som inte fanns. Totalt sett betalade Wasa Kredit tio miljoner kronor för maskinerna, och därför kan man inte bara bryta sjukhusens avtal.

– Leveranskvittona har skrivits under av någon blandning av naivitet hos sjukhuspersonalen och påtryckningar från leverantören. Man har menat att det är nödvändigt att skriva på det i förväg för att det ska bli en leverans, och det är förstås fel, säger Josef Driving.

Nu har en ekobrottsåklagare inlett en förundersökning om misstänkt grovt bedrägeri. Men det är tveksamt om sjukhusen kommer kunna ta sig ur sina femåriga avtal.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev