Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljöforskare blir miljöbovar på Antarktis

Publicerad: 22 september 2009, 07:15

Hälften av forsktningsstationerna på Antarktis är ett hot mot den känsliga naturen, visar ny KTH-rapport.


Ämnen i artikeln:

AntarktisKth

Om du är turist i Antarktis lever du under mycket strikta restriktioner. På vissa områden måst du till och med genomgå en desinficering för att inte riskera sprida bakterier i den känsliga naturen.

Som forskare
har du emellertid helt andra regler. Och nu visar en undersökning från KTH att över hälften av 71 undersökta forskningsstationer helt saknar någon form av reningssystem för avloppsvattnet. De flesta forskarstationer släpper ut sitt avloppsvatten från kök, toaletter och duschutrymmen direkt i havet eller på isen.

Det är miljöforskaren Fredrik Gröndahl vid Industriell ekologi på KTH som ställt en enkät till forskarteamen på Antarktis om hur de hanterar sitt dagliga avloppsvatten. Svaren han fick visade att 40 procent av de permanenta forskningsstationerna och 70 procent av fältstationerna inte renar sitt avloppsvatten över huvud taget.
–  Det är ett remarkabelt resultat. Antarktis är vår sista orörda natur med ett känsligt ekosystem, säger han.

En argentinsk permanent forskningsstation på Melchior Islands, Antarktis.

Enligt Fredrik Gröndahl kan den bristande vattenreningen bli ett hot mot polarområdets djur- och växtliv. Undersökningar som gjorts visar till exempel att de salmonellabakterier som finns på Antarktis kommer från människor. Man har också för första gången hittat e-kolibakterier hos pälssälar.
– Eftersom e-kolibakterie är en tarmbakterie faller misstankarna ganska tydligt mot att de kommer från avföring. Detta kan sprida magsjukdomar och i värsta fall kan bakterierna mutera sig och orsaka dödsfall. Mikrobiologer undersöker för närvarande mer om effekterna av eventuell bakterie- och virusspridning på Antarktis, säger Fredrik Gröndahl.

Avloppsvattnet innehåller inte bara biologiskt avfall utan också kemikaliska substanser från diskmedel, hygienartiklar och lägemedelsrester. Det handlar också om stora mängder avloppsvatten som släpps ut. På Antarktis finns idag 85 forskningsstationer som drivs av 28 länder. De största forskningsstationerna hyser 1000-tals personer året runt.

Varje
nation som driver forskning på Antarktis har förbundit sig att skydda den omgivande miljön. Fredrik Gröndahl menar att det handlar om en relativt liten kostnad för en forskningsstationerna att införa ett avloppsreningssystem.
– Antarktis är vår sista orörda natur. Man kan se kontinenten som en slags global nationalpark som man nu riskerar att förstöra med denna bristande reningshantering.

Har du stenkoll? Få översikten och kollen i tidningen Miljöaktuellt.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

AntarktisKth

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.