Klimat
Miljöforskare föreslår köttskatt
Publicerad: 29 april 2014, 07:31
Genom att äta mindre kött och effektivisera storjordbruket kan de globala klimatutsläppen från jordbruk minskas med 90 procent till år 2030. Det visar en ny rapport från USA. Nu vill svenska forskare införa en skatt på kött.
Genom att äta mindre kött, slänga mindre mat och effektivisera storjordbruket kan vi minska de globala klimatutsläppen från jordbruk med närmare 90 procent till år 2030. Det motsvarar en lika stor minskning av utsläppen som om alla världens bilar skulle försvinna. Det skriver de amerikanska forskarna bakom en ny rapport.
Det globala jordbruket står idag för en femtedel av de klimatutsläpp som orsakar klimatförändringarna. Omkring 70 procent av utsläppen från jordbruket kommer från uppfödning av kor, får och andra betesdjur. Men genom att äta mindre rött kött och slänga mindre mat i USA, Kina och Europa kan vi minska utsläppen från jordbruket globalt med upp till 90 procent fram till år 2030 menar de amerikanska forskarna.
Foto: Wikimedia Commons
I Sverige har vi lyckats minska våra klimatutsläpp från jordbruket från 9 miljoner ton koldioxidekvivalenter (metan och lustgas) 1990 till 7,8 miljoner ton 2011. Utsläppen har minskat tack vare minskad användning av konstgödsel men också för att det finns färre kor i landet.
Miljöforskaren Elin Röös menar att vi skulle kunna få ner utsläppen ytterligare genom att införa en köttskatt:
– Ska man komma någonvart på allvar så behövs ekonomiska styrmedel – idag ger vi tvärt om ekonomiskt stöd till animalieproduktion i Sverige – det är helt fel riktning, säger Elin Röös till SVT.
Men Jan Wärnbäck, ansvarig för jordbrukfrågor vid Världsnaturfonden i Sverige menar att en riktad konsumtionsskatt är problematisk. Kor som betar på ängar är mycket värdefullt för den biologiska mångfalden i Sverige menar han.
– Vi borde äta mindre kött, men när vi äter bör vi välja kött från kor som betat naturbetesmarker i Sverige.
De amerikanska forskarna bakom den nya jordbruksrapporten menar att FN:s klimatpanel IPCC inte lägger tillräckligt med fokus på jordbrukets del av de globala utsläppen, trots att dessa är i samma storleksordning som utsläppen från transportsektorn.
– Det är inte mitt intryck, men det kan hända att det finns argument för det, vi försöker vara försiktiga med uttalanden, säger Thomas Sterner, professor i miljöekonomi och en av författarna bakom FN:s senaste klimatrapport till SVT.
Miljöaktuellt, redaktionen