Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag01.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Miljöforskare: ”från förebild till skräckexempel i undervisningen”

Publicerad: 17 Maj 2011, 06:42

Den svenska skogsmodellen står inte längre lika högt i kurs. Det framgick på en internationell forskarkonferens vid Kungliga skogs- och lantbruksakademin, rapporterar Future Forests


Ämnen i artikeln:

Skog

Den svenska skogsmodellen har ofta framhållits som ett föredöme för andra länder – med en balans mellan skogsbruk och naturvård. Frågan är om det fortfarande stämmer. På ett seminarium  i Stockholm deltog eliten av skogliga naturvårdsforskare – flera av dem öppet kritiska till det svenska miljöarbetet, rapporterar Future Forests.

En av dem professor Christian Messier från University of Quebec

– När jag var universitetsstudent fick jag lära mig att den svenska modellen var idealet för skogsbruket. Idag används den som avskräckande exempel i undervisningen. Vi får nu höra att den biologiska mångfalden utarmas av ert allt intensivare skogbruk, med låga nivåer av naturhänsyn och små skyddade arealer.

I Quebec i östra Kanada har
man övergett försöken att spara några träd på varje hygge som brukligt är i Sverige och istället gått över till att zonera skogen för antingen intensiv produktion, naturreservat eller miljöanpassat skogsbruk.

En annan kritiker var professor Jerry Franklin från University of Washington.

– I Sverige försöker ni stå kvar med ett ben vardera i två båtar som glider isär. Det slutar med att ni ramlar i vattnet, menade han, och tyckte att den svenska modellen gått överstyr.

På seminariet restes frågan om den nordiska naturhänsynen verkligen räcker till för att bevara arter. Andra länder har högre ambitioner än den nordiska, som ligger på högstubbar och 5-10 träd per hektar hygge. Då återkommer man till den grundläggande frågan om varför den här typen av hänsyn tas, och vilken konkret nytta den faktiskt ger, skriver Future Forests.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Skog

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.