Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Miljöfrågor kan få ökad vikt vid upphandling

Publicerad: 15 januari 2014, 10:36

I dag röstar EU-parlamentet om ett nytt lagförslag för offentliga upphandlingar. Om förslaget går igenom kommer upphandlare att behöva lägga större vikt vid miljö och kollektivavtal.


Ämnen i artikeln:

Eu

Det nya lagförslaget innebär bland annat att kommuner, stat och landsting får större möjlighet att väga in politiska krav när de upphandlar. Större fokus ska läggas på faktorer som miljö- och kollektivavtal medan priset, som hittills vägt tyngst vid upphandling, blir mindre viktigt.

Jens Nilsson, socialdemokratisk EU-parlamentariker, säger till Sveriges Radio att han välkomnar förslaget:

– Framförallt skjuter man över mer makt till de som upphandlar. Jag tänker på alla glada kommunpolitiker runt om i landet som nu kan ställa tuffare krav när det gäller sociala frågor och miljö. Hela den här frågan om att ha respekt för kollektivavtal gör att arbetsrätt kommer in på ett bra sätt. Det är en stor framgång.

Arbetsgivarorganisationen Almega är kritiska till att det inte längre är den ekonomiskt bästa affären som ska gälla vid upphandling.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Eu

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.