tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljögift koncentreras hos spädbarn

Publicerad: 6 maj 2013, 10:42

Vissa typer av miljögifter är svåra att bryta ner. Då de överförs till spädbarn via moderns bröstmjölk stannar de kvar i barnets kropp.


Normalt är halter av olika miljögifter hos ammande barn lika höga som hos mamman. Men miljögiftet perfluorerad perfluoroktansyra, även kallad PFOA, är knappt nedbrytbar och därför koncentreras giftet i spädbarnets kropp. Det visar en studie från Örebros Universitet.

PFOA används framför allt i framställning av olika plaster och teflon. Enligt Kemikalieinspektionen är PFOA med största sannolikhet reproduktionsstörande och möjligen cancerframkallande. De värden av som uppmättes hos spädbarn är dock så pass låga att de inte utgör någon direkt hälsofara, tror forskarna.

Man vet fortfarande väldigt lite om de "nya" miljögifternas effekter på människor och djur. Men fallen av testikel- och bröstcancer har ökat i samma takt som användningen av kemikalier och det går inte att utesluta ett samband menar vissa forskare.

Ett problem med de nya gifterna är att reningsverken inte kan fånga upp miljögifter dem. Användningen av dessa ämnen är dessutom oöverskådligt stor och okontrollerad rapporterar SVT.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev