Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Miljöinnovationer på rad trots den ekonomiska krisen

Publicerad: 13 november 2009, 09:19

På tisdag smäller det i Halmstad. Sveriges bästa miljöinnovation utses. Trots ett år av vedermödor är startfältet glödhett.


Ämnen i artikeln:

Miljöinnovation

I nästa vecka går Miljöinnovationsdagen av stapeln i Halmstad. Då ska bland annat årets Miljöinnovation utses bland tolv finalister. Sedan förra året har landets miljöinnovatörer kämpat i en viss motvind.

– Det är bra fart på miljöinnovationerna även om miljöinnovatörerna har haft det tufft med att hitta pengar under finanskrisen, säger Hans Leghammar, projektledare för Miljöinnovation.

Trots det finansiella klimatet ser Hans Leghammar optimistiskt på både potentialen för årets finalister och för miljöteknik i stort.

– Det ligger och bubblar, jag är övertygad om att när det börjar röra på sig kommer miljötekniken in i och med att den är så ekonomiskt intressant utifrån ett energi- och materialeffektiviserande perspektiv.

Från ett tidigare rent fokus på vinnaren i tävlingen har Region Halland i år valt att bredda Miljöinnovation till att omfatta en heldag med bredare perspektiv.

– Vi lyfter in mer etablerade företag och aktörer för att visa på möjligheter och behov och diskussionerna kring detta. Och så lägger vi till lite tungviktstalare ovanpå det, säger Hans Leghammar.

Bland annat finns Anders Wijkman från Tällberg foundation på plats för att prata om behov och möjligheter med miljöinnovationer. Ett flertal företagsledare finns också på plats. När vinnaren i tävlingen Miljöinnovation09 ska utses är det finansmannen Anders Wall som delar ut priserna. Dessutom kommer förra årets vinnare, Organoclick, att finnas på plats.

– Vi har med oss tidigare vinnare för att berätta om sina vedermödor och framgångar, säger Hans Leghammar.

Årets finalister:(källa Miljöinnovation09)

Mats Möllerström – Varberg
Att kunna långtidslagra värme är en nyckelfråga för att göra solvärmen mer intressant. Med en ny teknisk lösning vid användning av kemisk värmelagring i salt kan lagringen effektiviseras betydligt. Metoden gör det också möjligt att omvandla den kemiskt bundna energin till både värme och kyla

Magnus Norberg Ohlsson – Vara
Spill inom tillverkningsindustrin kostar pengar. Detta är en ny optimeringsmetod som tar hänsyn till såväl egenskaper hos material som ska skäras som den skärmaskinsteknik som används.
Betydligt mindre spill är resultatet.

Mats Westermark – Stockholm
Mängder av energi försvinner idag till ingen nytta i form av spillvärme.
Innovationen gör det möjligt att kostnadseffektivt återvinna och uppgradera spillvärme inom främst processindustrin och kraftvärmeproduktion.

Niclas Stenlund – Norrtälje
Att kunna utvinna både värme och el ur en och samma panel kan ge dubbel effekt!
Denna hybridsolfångare som främst är avsedd för byggnadsintegrering är dessutom
kostnadseffektivt konstruerad vilket inte gör saken sämre.

Mikael Andersson och Robert Lyngman – Stockholm
Ett litet, lätt och dessutom billigt kylskåp som drivs enbart av solen, men använder modern
nanoteknik. I första hand tänkt för utvecklingsländer, men kan också finnas till hands vid
grillplatsen eller på badstranden.

Thomas Johansson – Halmstad
Seglare vill använda sin motor så lite som möjligt. Men ibland är det tvunget, och då är det bra om man kan köra så ”miljörent” som möjligt. Innovationen är ett el- dieselhybridsystem för segelbåtar som även ger laddning när man seglar.

Gunnar Fredriksson – Bettna
Det har länge talats om vågkraftverk, men tekniken har svårt att komma förbi försöksstadiet. Med ny teknik för ett system av bojar som kan produceras på ett kostnadseffektivt sätt är ambitionen att göra vågkraft till en konkurrenskraftig energikälla.

Bert Harju – Harads
Att få tillgång till en lättare och mindre generator kan ge flera viktiga tekniska genombrott för
bl a vindkraftsindustrin. Denna innovativa generator med integrerad momentomvandlare
kan ge nya möjligheter.

Robert Segerdahl – Visby
Köldbryggor vill ingen ha. Innovationen är ett nytt sätt att med ett tunt betongskal med flexibla isolerings- och innerväggslösningar bygga ett helt tätt klimatskal utan köldbryggor.
Även betongsulan gjuts efter samma princip, som lämpar sig för byggande av “passivhus”
utan eget uppvärmningssystem.

Richard Nilsson – Göteborg
En innovation måste inte vara en fysisk konstruktion. Det kan också vara ett sätt att göra miljöteknik praktiskt och ekonomiskt möjlig för vardagsanvändare.
Innovationen är en finansieringslösning där kunden betalar en insats och hyr t ex solceller med lång livslängd till en lägre kostnad i förhållande till eget köp. Finansbolaget får lönsamhet genom att långsiktigt kunna investera kundens insats med bankgaranti.

Magnus Knutsen – Kungsbacka
I till exempel ojämn körning i stadstrafik blir förbränningen i motorn inte så effektiv. Med detta system ändras komprimeringen i cylindrarna i förhållande till både hur man kör och till vilket bränsle man har. Det ger möjlighet till såväl låga utsläpp som lägre bränsleförbrukning.

Peter Selander – Lindesberg
Ris och andra rester vid skogsavverkning är ett viktigt bränsletillskott för bland annat värmeverk. Men transporterna är krävande. Innovationen är ett specialkonstruerat nät som ger ett enkelt och kostnadseffektivt system för transporter av olika biobränslen, vilket medför att man inte behöver använda kostsamma specialfordon.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Miljöinnovation

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.