måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljökampen: Arkelsten vs. Wetterstrand

Publicerad: 17 mars 2010, 14:03

Idag möttes moderaternas miljötalesperson Sofia Arkelsten och miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand i en hård miljöduell.

Ämnen i artikeln:

Politik

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Båda är presumtiva miljöministerkandidater. Och båda brinner för miljöfrågorna. Idag möttes moderaternas miljötalesperson Sofia Arkelsten och miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand på konferensen Grön Upphandling.

Moderator Jens Orback öppnade duellen med att fråga vad som egentligen var skiljelinjerna mellan alliansen och oppositionens när det kommer till offentlig upphandling.
– Jag tror att det blir ett jämnt val, och jag är orolig för att vi förlorar makten. Men framförallt är jag orolig för att socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet ska bilda en regering tillsammans. Det är något vi inte sett förut och det finns definitivt stora skillnader mellan vår och deras miljöpolitik. Vad det gäller upphandling vet jag däremot inte om vi skiljer oss så mycket åt, säger Sofia Arkelsten.

Följdfrågan från Jens Orback var vad exakt det var som oroade Sofia Arkelsten med S, V och MP i en eventuell regeringsställning.
– Det som oroar mest är främst energifrågorna. Alliansen står för en energimix som består av kärnkraft, vattenkraft och vindkraft. De rödgröna däremot vill snabbavveckla kärnkraften, och det kommer att få stora konsekvenser – framförallt på jobben, säger Sofia Arkelsten.

Maria Wetterstrand
berättade därefter hur hon såg på skiljelinjerna mellan alliansen och de rödgröna.
– När det gäller upphandling så tycker jag att den största skillnaden ligger på kommunal nivå. Många moderata kommunpolitiker motarbetar bra initiativ. Här gör Sofia Arkelsten visserligen ett bra arbete med att informera sina partikollegor, men jag tycker också att initiativen saknas från moderaterna. Man säger ganska mycket bra saker, men sen händer inget i praktiken. Nu har inte heller socialdemokraterna varit så bra här måste man ju säga i rättvisans namn, men när de beslutat sagt något så brukar det i regel också hända saker, säger hon.

När det kommer till de stora skiljelinjerna i miljöpolitiken fokuserade Maria Wetterstrand på infrastrukturen.
– Infrastrukturen är en fråga där vi verkligen skiljer oss åt. Alliansen vill bygga mer vägar och öka infrastrukturen kraftigt, vi tycker att det är ohållbart att bygga vidare på en energislukande infrastruktur. En annan sak som skiljer oss åt är att vi vill gå före med nya miljöskatter. Här har vi visserligen ingen överenskommelse än. Men det har inte alliansen heller.
– För övrigt är jag jätteglad att allliansen ändå har med klimat- och miljöfrågorna inför valet. Det som är mest oroande tycker jag är att mediernas miljöintresse tycks svalna nu inför valrörelsen.

Att alliansen står för ord och inte handling när det kommer till miljöfrågor, vilket Maria Wetterstrand hävdade, tycktes reta Sofia Arkelsten.
– Vi har genomfört en rad bra reformer under vår tid vid makten. Själv är jag mest stolt över tre stycken. Den första är havspolitiken. Vi har tagit ett brett grepp om fråkan och vår ansats bygger från ett ekosystemperspektiv. Vi har frågat "vad behöver havet?" och har sedan byggt vår politik därefter på ett helt nytt sått.
– Det andra stora arbetet vi lagt ner är vårt arbete med klimatfrågorna där vi lyckats med mycket, inte minst i EU.
– Slutligen kommer vi till den punkt som jag är allra stoltast över. Nämligen att vi höjt skatterna på miljöstörande verksamhet, samtidigt som vi sänker skatterna på arbete.

Maria Wetterstrand
låter sig emellertid inte imponeras av alliansens reformer.
– Grejen med miljöfrågor är att man måste arbeta med dem hela tiden. Hade ni i alliansen varit bättre förberedda så hade det hänt så mycket mer. Men när ni kom till makten hade ni bara en miljöfråga – miljöbilspremien. Det räcker helt enkelt inte.

Sofia Arkelsten ger direkt svar på tal.
– Visst, att ta makten utan att vara överrens om miljöfrågorna var ett misstag. Men det var då – nu ser det annorlunda ut. Nu jobbar vi dagligen med de här frågorna.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev