Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljökatastrofer som förvandlats till turistmagneter

Publicerad: 13 januari 2016, 09:51

Katastrofturism är en liten men växande gren i världen. Här listar Miljöaktuellt fem katastrofplatser dit nyfikna turister lockats.


Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Se bildspelet nedan.

Efter tsunamin 2004 reste katastrofturister till Thailand för att se de mest olycksdrabbade kuststräckorna.📷
Reaktorvraken i Fukushima har blivit en turistattraktion. Avvecklingen av de havererade reaktorerna i Fukushicma lockar allt fler turister. Guidade turer ordnas vid anläggningen och totalt 16000 besökare har deltagit, enligt NyTeknik. Under besöken får turisterna åka runt i bussar med skoskydd, ansiktsmask och bomullsvantar. Strålningsnivåerna ger efter en timme en dos som är 1 procent av de rekommenderade doserna. Men bussturerna går inte i närheten av reaktor 1 – 3 som drabbades av härdsmältor, då dessa fortfarande är för farliga att besöka.

📷
Det går även guidade turer till Tjernobyl. Den kraschade kärnkraftsreaktorn i Ukraina har blivit ett populärt turistmål. I år har det gått 30 år sedan olyckan skedde. Under sex år har tusentals turister lockats till platsen som kostat många liv. De övergivna och förfallna byggnaderna i staden Pripjat och byn Zalissia räknas nu vara för farliga att gå in i för turister, då de ruttna golvplankorna inte längre orkar bära turisterna. Men än finns det mycket av se av de övergivna platserna och bussturer ordnas från bland annat Kiev.

📷
Djupt inne i den värmländska skogen ligger Båstnäs bilkyrkogård. Ett kulturminne om man frågor skrotälskare och en miljökatastrof och man frågar andra. Skroten är en omstridd plats och ligger vid gränsen mellan Sverige och Norge. På två hektar ligger närmare tusen bilvrak från 40-, 50 och 60-talet.

📷
Lyxkryssaren Costa Concordia havererade nära den italienska ön Giglio utanför Toscana år 2012, vilket lockade många katastrofturister. Under perioden passerade andra färjor det halvsjunkna fartyget och turister köade för att köpa biljetter och få en glimt av vraket som kostade 30 liv.

📷

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.