Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljökemister får miljoner – ska undersöka cocktail-effekten

Publicerad: 13 juni 2012, 08:16

Vid Stockholms universitet ska ett femårigt projekt startas för att undersöka hur hormonbalansen påverkas av olika kemikaliemixar.


Bland trettio ansökningar beviljar Formas 45 miljoner kronor till två projekt. 20 miljoner går till ett femårsprojekt för att studera den så kallade cocktail-effekten, alltså kombinationseffekten när flera olika kemikaliska ämnen samverkar. Det finns idag inte så mycket forskning om detta, bland annat för att det finns en stor mängd olika kemikalier att kombinera, men också för att halterna kan varieras.

Det är Åke Bergman, professor i miljökemi, som är ansvarig för projektet som heter "Bedömning av hormonstörade ämnen i blandningar med inriktning på sköldkörtelpåverkan – med katter som modell för människors inomhusexponering för kemikalier". Det andra projektet leds från Göteborg och handlar om biocider och metallers inverkan på utvecklingen av antibiotikaresistens.
‒ Det finns ett stort behov av kunskap inom dessa områden och det är glädjande att två starka forskargrupper nu kan ta sig an några av de stora utmaningar som kemikaliesamhället ställer oss inför, säger Anna Ledin, Formas huvudsekreterare.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.