Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljökommunen som tappade sugen

Publicerad: 1 november 2012, 09:54

Från ledstjärna till självhjälp. Kommunen var ett prisat föredöme inom miljöområdet – nu lägger man ner miljöarbetet.


Ulricehamn har jobbat hårt i tio år för att få fart på miljöarbetet – med lokala investeringsprogram, KLIMP och projekt Uthållig Kommun. 2009 fick man utmärkelsen Climate Star för sina insatser.

Men nu skär kommunen ner rejält. I budgeten för nästa år skrotas flera tjänster på miljöområdet: en miljöstrateg, en energisamordnare och en kommunekolog som jobbat halvtid försvinner, rapporterar Ulricehamns tidning.

Kommunens miljöstrateg
är den som hållit ihop arbetet – och när den tjänsten försvinner vid årsskiftet är tanken att verksamheterna ska ta över miljöarbetet själva.

Att det tidigare gått så
bra för Ulricehamn beror på att man varit duktiga på att få både pengar och kunskap till kommunen. En liten kommun har inte en chans att på egen hand klara detta, menar den tidigare energistrategen Susanne Arneborg.

Till Ulricehamns tidning säger hon att politikerna fattat sitt beslut på alltför dåligt underlag.

– Det fanns inget intresse av att ta reda på vilka konsekvenser besparingen får och hur mycket som är finansierat utifrån och det stod till exempel inte någonting om de många miljoner som vi dragit in till kommunen i olika projektpengar och hur mycket Ulricehamns kommun fått för dem, säger Susanne Arneborg.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.