Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljökonsult får svar på tal

Publicerad: 11 augusti 2015, 06:39

Handeln med utsläppsrätter är ”ett av många hundra styrmedel” och ”Magnus Nilssons förslag bidrar bara till att legitimera ett ruttet handelssystem”.


Ämnen i artikeln:

Utsläppsrätter

Det skriver i dag på DN debatt Fredrik Lundberg, frilansjournalist och tidigare klimat- och energiexpert på Miljöpartiets riksdagskansli, i en replik på miljökonsulten Magnus Nilssons debattinlägg i tidningen i går om att personer och företag som köper outnyttjade utsläppsrätter och skrotar dem borde få göra skatteavdrag.

Enligt Fredrik Lundberg är utsläppsrättshandeln praktiskt taget verkningslös; att utsläppen av koldioxid minskat beror inte på det, eftersom det systemet enligt honom kraschade redan 2007. ”EU:s handelssystem är misslyckat från början, främst därför att man utfärdat alldeles för många rätter”, anser Lundberg, som alltså helt förkastar Magnus Nilssons förslag, det uppmuntrar bara till ”en särskilt snål form av välgörenhet”, hävdar han.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Utsläppsrätter

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.