söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljökoppling ifrågasatt i EU:s jordbruksreform

Publicerad: 22 maj 2012, 09:45

Grönt innehåll riskerar att vattnas ur nya jordbruksstödet


EU:s jordbruksministrar träffades förra veckan för att diskutera innehållet i nästa jordbruksprogram (CAP) med start år 2014. En omdiskuterat förslag från Kommissionen innebär att 30 procent av det så kallade gårdsstödet villkoras med miljökrav.

Det råder delade meningar om hur villkoren ska se ut. Många länder – däribland Sverige – förespråkar enklare regler och större inslag av valfrihet. De samlade jordbruksministrarna kom också fram till att det bästa vore en lista med frivilliga åtgärder lantbrukarna kan välja från.

”En sådan flexibilitet passar bättre för olikheter mellan ländernas jordbruksmetoder och undviker en modell som måste passa för alla” skrev Ministerrådet i en kommentar efter mötet, rapporterar nyhetstjänsten Euractiv.

För att komma överens kan det bli aktuellt med en bredare definition av gröna lantbruk som kan söka det riktade miljöstödet. I det första förslaget från Kommissionen handlade det bara om ekologiskt certifierade jordbruk.

Miljörörelsen är besviken
över vad de ser som försök att vattna ur det gröna innehållet i den nya jordbrukspolitiken. Den stora paraplyorganisationen European Environmental Bureau (EEB) anklagar ministrarna för att sabotera reformviljan.

”Det här försöket att sabotera miljöinnehållet äventyrar det kanske sista möjligheten att ge CAP legitimitet” sade Faustine Defossez från EEB.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev