Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Miljökrav på de döda

Publicerad: 9 November 2011, 09:48

Du fortsätter släppa ut växthusgaser också när livet är över. Nu slår Mark- och miljööverdomstolen fast att kremeringsverksamhet kräver installation av reningsutrustning och mätinstrument.


Ämnen i artikeln:

Utsläpp

Det är ett fall där Kirunas kyrkliga samfällighet överklagat Länsstyrelsens krav på dess kremeringsverksamhet. Bland anant innefattar kraven installation av reningsutrustning för att utsläpp av kvicksilver ska begränsas och att mätinstrument för att mäta koloxidhalten vid krematoriet ska installeras. Enligt samfälligheten innebär kraven en oskäligt hög merkostnad som vida överstiger miljönyttan.

Nu slår emellertid Mark- och miljööverdomstolen fast att Länsstyrelsens krav inte är orimliga. Domstolen påpekade också att kvicksilver är en mycket falrig metall och att krematoriet är centralt beläget i Kiruna. Domstolen lämnade samfällighetens överklagande helt utan bifall.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Utsläpp

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.