Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag07.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Miljökrig mot spännande tulpaner

Publicerad: 17 Maj 2006, 16:07

Underbart, carpe diem! Men nuet ska snartförbytas i sommar, det är ju bara veckor dit. Jag har knappt tänkt tanken förrän jag nästan snubblar över ett gäng havstulpaner på stranden. De vita illbattingarna som gör båtarna tunga och bränsletörstiga och ökar utsläppen avkoldioxid och kolväten till sjöss. Naturligtvis finns det forskning också på detta delikata problem. Men låt oss ta det från start.


Värmen har äntligen kommit till västkusten. Jag tar en promenad längs fjorden, njuter av ejdrarna på
vattenspegeln. Taltrasten leker Pavarotti i skogsbrynet.Och i den kalkrika sydbranten lyser
blåsipporna, de som ”förtrollar” poeten TomasTranströmer och alla oss andra.

Underbart, carpe diem! Men nuet ska snartförbytas i sommar, det är ju bara veckor dit.
Jag har knappt tänkt tanken förrän jag nästan snubblar över ettgäng havstulpaner på stranden. De vita illbattingarna som gör båtarna tunga och bränsletörstiga och ökar utsläppen avkoldioxid och kolväten till sjöss.
Naturligtvis finns det forskning också på detta delikata problem. Men låt oss ta det från start.
Vi badfantaster må skära oss på havstulpanerna och tycka attde är pest. Ändå är de små kräftdjuren i sina skal oerhört fascinerande. De börjar sina liv som 0,5 millimeter stora larverinne i magen på mamma/pappa. Jo, deras föräldrar är praktiskt nog en och samma individ, en tvåkönad varelse eller hermafrodit som forskarna säger. Fram i mars släpps de sedan ut i havet, i miljarder. Där simmar och driver de runt i några veckor innan det är tid
att aktivt leta upp en bra plats för resten av sina liv. Det blir i närheten av en klunga vita kalkkäglor med vuxna djur. Där ”settlar” larven och fäster sig på stenen med hjälp av ett ofattbart segt lim från körtlar i antennerna. Kränger sedan av larvhuden, suger upp kalk ur havsvattnet och formar ett vackert räfflat skal. Kroppen, med öga, mun, nervsystem ochkönsorgan växer snabbt till sig. Och de långa borstförsedda benen, cirrerna, sträcks ut genom en liten port som kanöppnas och stängasmed ett lock.

Det fortsätter så, genom kanske femton hudömsningar. Ta med en lupp på båten i sommar, huka dig istrandlinjen – och kolla hur de små filurerna sekundsnabbt öppnar locket och vispar in syrerikt
vatten med cirrerna, späckat med alger och små hoppkräftor. Är strömmarna gynnsamma räcker det att bara hålla upp cirrerna som ett slags fångstnät. Om strömmen vänder vrids de med stor precision i en ny vinkel så att djuren kan fortsätta äta. Här sitter de orörliga i vita vulkaner, hela sitt treåriga liv. Om vattnet sjunker undan stänger de till och kan andas luft om så behövs. Blir det samtidigt mycket varmt riskerar de vattenförlust och stigande salthalt innanför skalet. Då gäller det att hålla tätt hela tiden och koppla på den syrgasfria ämnesomsättningen. Samma sak när det regnar och är lågvatten.

Hur ser familjelivet ut? Även om de är hane och hona i samma kropp har de inte sex med sig själva; det skulle på sikt äventyra den genetiska hälsan. Nej, frampå höstkanten spänner de istället ut sin långa penis och sticker helt sonika ner den i grannens kropp. Ägg och spermier lagras någon månad i varsin del av mantelhålan innan befruktning sker. Äggen kläcks, larverna svärmar ut i havet – och så börjar kretsloppet om på nytt. Ibland upptäcker man att någon varit framme och kalasat på havstulpanerna, kanske purpursnäckan. Den kan sitta där och lurpassa länge, tills tulpanen gläntar lite på locket.

Havstulpanernas så kallade settling på båtskrov kostar världen 40-60 miljarder kronor – varje år! Forskarna, till exempel på Chalmers och Tjärnö marinbiologiska laboratorium,jagar därför febrilt en molekyl somkan lura tulpanernas kemiska maskineri.å att produktionen av det sega fastsättningslimmethämmas när djurens slår signer på preparerade båtbottnar.
Om de lyckas borde de få Nobelpris!
Av STEFAN EDMAN

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.