Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Miljölagstiftningen är otillräcklig”

Publicerad: 29 november 2012, 11:58

Miljölagstiftningen får klart underkänt av Miljöaktuellt läsare.


Ämnen i artikeln:

Miljörätt

Miljöbalkens regler ska ”främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer tillförsäkras en god och hälsosam miljö”. Uppnås det syftet?

Nej, svarar en klar majoritet av läsarna, 63 procent.

En majoritet av läsarna anser att miljölagstiftningen är otillräcklig för att skydda klimatet (67 procent), hushållningen med våra naturresurser (59 procent) och biologisk mångfald – hotade arter (52 procent). Nästan hälften, 46 procent, anser att den är otillräcklig för att skydda svensk natur – luft, vatten och mark.

Så  mycket som 80 procent av läsarna tycker att det behövs en ny utvärdering av miljöbalken.

Av de svarande tycker 61 procent att de delar av miljöbalken som de själva har kommit i kontakt med är klara, tydliga och lätta att begripa. 66 procent anser också att Sverige har en stark miljölagstiftning. Men samtidigt anser de alltså att miljölagstiftningen inte fungerar för sitt syfte.

Siffrorna kommer från en enkät som Miljöaktuellt och dess omvärldsbevakningstjänst M-Plus riktat till flera olika grupper inom miljörättens område. Dessa siffror visar alltså hur läsarna av Miljöaktuellts nyhetsbrev har svarat.

Resultaten från hela undersökningen kommer presenteras på konferensen Fokus Miljörätt i Stockholm den 6 december.

Svaren kommer från 912 läsare som till stor del arbetar med att tillämpa miljörätten. Till exempel svarar runt sex av tio att de har erfarenhet av prövning av miljöfarlig verksamhet i sitt arbete, lika många har erfarenhet av avfallslagstiftningen och hälften av kemikalielagstiftningen. Av de svarande arbetar 50 procent i privat sektor, 38 procent i offentlig sektor och 11 procent svarar ”övrigt”. Svarsfrekvensen var 2 procent.

Fotnot: Om du vill läsa om programmet eller anmäla dig till konferensen klicka här.

 

 

Pernilla Strid

Ämnen i artikeln:

Miljörätt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.