Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljömäktigast nr 1: Carina Lundberg Markow – Orädd finanschef som piskar näringslivet i hållbar riktning (37)

Publicerad: 14 april 2015, 08:35

”Så gör man inte i moderna bolag” och ”Det är omöjligt att veta vem som borde avgå eller inte med ett sådant informationsunderskott”. Det sa Carina Lundberg Markow, chef för ägarstyrning på Folksam, vid granskningen av börsbolaget SCA:s utsvävningar. Sveriges miljömäktigaste skräder inte orden.


När Carina Lundberg Markow nås av beskedet att hon är etta på listan över Sveriges Miljömäktigaste 2015 är klockan närmare nio på kvällen. Ett bolagsmöte har dragit ut på tiden och Carina har precis satt sig på tåget.

– Vilken överraskning! Det gör mig väldigt glad. Det här är ett erkännande som gör att jag kommer att fortsätta driva de här frågorna ännu hårdare, säger hon.

Idag är miljö- och hållbarhet något som diskuteras på de flesta företag men när Carina Lundberg Markow började på Folksam 2001 såg läget annorlunda ut.

– Folksam hade börjat med en årlig kartläggning av de av de börsnoterade företagens koldioxidutsläpp. Det blev ett väldigt liv varje gång vi skickade ut rapporten. Folk blev upprörda, ”varför ska vi redovisa detta!?” ”Vad spelar det för roll?”. Det var verkligen en kontroversiell fråga på den tiden, säger hon.

Sedan dess har omvärlden kommit ikapp Carina Lundberg Markow och Folksam. Under de senaste åren har det hänt mycket, inte minst bland de finansiella investerarna som på allvar börjat utnyttja sin makt för att driva bolagen i en hållbar riktning.

– Jag tror att det finns ett starkt samband mellan den förändringsvilja som branschen uppvisar och deras kunder. Kunderna är idag väldigt engagerade, de förstår att deras pensionspengar investeras i olika företag och de vill veta vad pengarna gör när de inte tittar. Jag tror också att många investerare har börjat tänka i termer av mer långsiktiga investeringar som ska ge avkastning i även framtiden, säger Carina Lundberg Markow.

En annan anledning till att fler inom finanssektorn engagerat sig är att frågorna har mognat menar hon.

– Idag finns fler nyckeltal och det är tydligare vad som efterfrågas, till exempel koldioxidutsläpp, miljöledningssystem, olika typer av policies, uppföljningssystem och extern verifiering.

Under sina år på Folksam har Carina Markow Lundberg åstadkommit mycket. Själv är hon mest stolt över att ha representerat Folksam under arbetet med att ta fram Principles for responsible investments, PRI.

– Tillsammans med 16 andra stora institutioner blev vi inbjudna av Kofi Annan för att arbeta med att ta fram riktlinjer för ansvarfulla investeringar. Det var ett otroligt viktigt och intressant arbete som ledde till att branschen idag har universella regler att hålla sig till, säger Carina Lundberg Markow.

I Sverige har hon blivit en tung röst i miljö- och hållbarhetsdebatten och hon är inte rädd för att ta diskutera känsliga frågor eller kritisera företagsledningar som misskött sig.

– Det har varit en medveten strategi för att utöva påtryckning. Även om Folksam är en stor och viktig ägare måste vi som försäkringsbolag sprida våra risker. Det innebär att vi sällan är stora ägare inom ett enskilt bolag. Men genom att gå ut i media med rapporter och liknande så har vi fått gehör bland företagsledningar. Det finns få medel som är så effektiva som att gå ut i Dagens Industri eller Miljöaktuellt och tala om att ett företag är dåliga på miljöfrågor.

Hon beklagar att det är så få andra inom näringslivet som vågar gå ut och öppet och kritisera företagens ledningsgrupper.
– Det beror förmodligen på att man inte vill riskera en framtida karriär, men jag har ju det mesta av min karriär bakom mig så jag bryr mig inte så mycket, skrattar Carina Lundberg Markow.

Vad är det som gör miljö- och hållbarhetsfrågor så känsliga?
– Det är värdeladdade frågor som handlar om moral och etik och som rör många fler än de som arbetar inom näringslivet. Det är sällan barnen kommer hem från skolan och säger: ”Pappa varför var det redovisade resultatet så dåligt i ditt företag?” men när de kommer hem och frågar varför pappans företag är en miljöbov kan det leda till otrevliga diskussioner runt bordet i Djursholmsvillan.

Samtidigt som Carina Lundberg Markow är glad över att utvecklingen inom miljö- och hållbarhetsområdet går framåt så önskar hon att det hade hänt mer, framförallt i klimatfrågan som hon menar är den viktigaste ödesfrågan för framtiden.

– Jag är klimatskeptiker på det viset att jag tvivlar på att vi kommer att klara klimatomställningarna. Samtidigt som vi arbetar med omställningen vet vi ju att när välståndet sprider sig till befolkningstäta delar av världen så kommer koldioxidutsläppen att öka och det kommer att drabba alla människor och företag.

Det innebär emellertid inte att man kan ge upp menar Carina Lundberg Markow som säger att hon i stället drivs att arbeta ännu hårdare, och att hon är glad över att ha ett starkt stöd från Folksam som började arbeta med klimatfrågan redan under 1990-talet.

– Vi är ju till viss del ett försäkringsbolag och liksom andra aktörer i branschen kommer vi påverkas starkt om det i framtiden blir omöjligt att försäkra exempelvis fastigheter som ligger nära kusten.

Du är också ledamot i jämställdhetssakademin på LRF, vad gör ni där?
– Vi jobbar med frågor som rör jämställdhet i de gröna näringarna, alltså jordbruk och skogsbruk. Där har det visat sig att om man ställer krav på ökad jämlikhet har man också mycket bättre ekonomiska förutsättningar att få lönsamhet.

– En sak vi tittat på är möjligheten att kombinera föräldraskap med ett yrkesliv inom de gröna näringarna. Hur LRF kan påverka för att göra det lättare för jordbrukare eller deltidsjordbrukare att också vara föräldralediga.
Vad har du att säga om mångfalds- och  jämställdhetsarbetet inom finanssektorn?

– Den finansiella sektorn är ju inte bäst i klassen när det gäller de här frågorna, men jag tror ändå att det under de senaste åren blivit en självklarhet för många att ha ett jämställds- och mångfaldsperspektiv när man rekryterar och utformar olika typer av befattningar. Men här finns fortfarande stora utmaningar, inte minst på mångfaldssidan där vi måste bli bättre på att inkludera människor med en annan bakgrund än svensk.

Och vad gäller SCA så är det några veckor senare känt att såväl styrelseordförande och vd avgick från sina poster.

Tillbaka till Sveriges 101 miljömäktigaste 2015

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.