Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag21.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Miljömäktigaste 2011: Revansch för mesta miljöministern

Publicerad: 27 Januari 2011, 04:00

Ministern med störst formell miljömakt av alla har fått utstå många angrepp från miljörörelsen under de gångna åren. Ändå lyckades han bli omvald. Och ta sig till förstaplatsen på listan över Sveriges 100 miljömäktigaste.


Miljömäktigaste 2011: Nummer 1 – Andreas Carlgren

Under hösten 2010 har Andreas Carlgren levererat. I alla fall på det internationella planet, där han med stort förtroende, flera års förvärvad rutin och stort och viktigt kontaktnät spelat en nyckelroll i FN-förhandlingar i både Nagoya i Japan och Cancún i Mexiko. I Nagoya lades grunden för ett internationellt avtal för biologisk mångfald och i Mexiko räddades de fortsatta klimatförhandlingarna i FN:s regi.
– Visst känns det jätteroligt, men jag tar det inte alltför högtidligt. Jag vet att jag har åkt upp och ner på listan tidigare, säger Andreas Carlgren när Miljöaktuellt informerar honom om beskedet.

2009 låg du på plats fyra, ifjol plats sju och kommenterades med ”har tappat förtroende det senaste halvåret”. I år är du miljömäktigast, mycket tack vare vad du har åstadkommit internationellt. Känns det som en revansch?
– Jag har ju ett stort ansvar som är förpliktigande. Jag tycker att det är roligt att bli utsedd till det, men är mycket väl medveten om att jag kan hamna på andra plats framöver.

Vilka är de viktigaste frågorna för 2011? Och vad kan vi förvänta oss av dig då?

– Det är stora utmaningar som ligger framför oss. För klimatet är det helt avgörande hur det går med klimatmötet i Sydafrika. Även om det togs en del positiva principöverenskommelser i Mexico om transparens, Redd-plus och tvågradersmål är ett bindande avtal om utsläppsminskningar en knäckfråga. Det finns stora hinder, inte minst Kina och den allt svårare politiska situationen i USA, men jag vill inte utesluta att det kan hända saker under året som möjliggör ett avtal. Samtidigt måste vi minska de svenska utsläppen, för Sverige ska vara det gröna föregångslandet och det gäller på alla områden.

Läs mer om Andreas Carlgern och de andra milömäktiga 2011 i nästa nummer av magasinet Miljöaktuellt som släpps den 1 februari.

Den 1 februari delar vi ut priser till Sveriges Miljömäktigaste – anmäl dig här!

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.