Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Miljömål måste även räkna med utsläpp utomlands”

Publicerad: 31 maj 2010, 09:06

Det är viktigt att analysera konsumtion och inte bara produktion för att ge en fullständig bild av Sveriges miljöpåverkan, säger Miljömålsrådet. ”Den svenska konsumtionens negativa påverkan på miljö och hälsa måste minska både inom och utanför Sverige,” framhåller rådet i sin årliga rapport till regeringen, där det framgår att endast ett av de 16 miljömålen är möjligt att nå.


Ämnen i artikeln:

Miljömål

Sveriges miljökvalitetsmål fokuserar på miljötillståndet inom landet, men Sverige har inte bara ansvar för den miljöpåverkan som orsakas av aktiviteter inom landet utan måste också räkna med den påverkan vår konsumtion av varor och tjänster ger upphov till i andra länder, anser Miljömålsrådet.
”Att beräkna utsläpp och förbrukade resurser utifrån vad som konsumeras, i stället för vad som produceras, kompletterar bilden av den miljöpåverkan som vi i Sverige ger upphov till,” skriver rådet.

Till exempel visar en sådan syn att utsläppen av växthusgaser blir större i ett konsumtionsperspektiv än i ett produktionsperspektiv. Det visar också att vi som bor i vattenrika Sverige även använder stora mängder vatten i andra länder och genom vår konsumtion tas utländsk mark i anspråk för livsmedelsproduktion med mera.
Genom att beräkna ekologiskt fotavtryck kan man se att ”Sverige har en klart högre konsumtionsnivå än vad jorden tål”, enligt Miljömålsrådet.

I sin rapport
har rådet valt ut fem områden för att illustrera och öka kunskapen om svensk konsumtions miljöpåverkan i andra länder: klimat, luft, vatten, mark och kemikalier.
Rapporten innehåller också en lägensrapport kring de 16 miljömålen, varav nio bedöms vara ”mycket svåra eller inte möjliga att nå”. Fyra har fått en mer negativ bedömning i år än i förr arapporten och rådet bedömer endast ett av Sveriges miljömål som möjligt att nå. Det är målet om skyddande ozonskikt.

Miljömålsrådet har sedan 2002 till uppgift att samordna och utvärdera arbetet kring Sveriges 16 miljömål. Årets rapport till regeringen är den åttonde och sista under nuvarande arbetsformer. I en proposition om miljömålsarbetet har regeringen föreslagit att rådet ersätts med en miljömålsberedning och ett särskilt råd till miljöministern. Naturvårdsverket ska få ansvar för att samordna bedömningen av möjligheterna att nå målen.
Riksdagen ska behandla propositionen 22 juni.

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

Miljömål

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.