Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Miljömål pressas av ekonomisk kris

Publicerad: 23 Mars 2009, 10:27

Företag som arbetar med grön energi hotas av kris, varnar brittiska bedömare. Nu riskerar regeringens ambitiösa miljömål att haverera.


Den globala ekonomiska krisen förändrar allt. De mål som regeringar runt om i Europa satt upp för att öka användandet av förnybar energi och minska beroendet av fossila bränslen hotar att köra i diket. Recessionen och det kraftiga raset för utsläppsrätter har gett en betydligt lägre efterfråga på grön energi. Ledare för brittiska bolag menar att de inte kommer kunna leva upp till förväntningarna om de inte får ökat bistånd från staten.

Senaste tiden har bjudit på en rad nyheter som talar emot den gröna vågen. Oljejätten Shell meddelade förra veckan att de skrotar vidare investeringar i våg- och vindkraft.Vågbolaget Pelamis har skakats av tekniska och finansiella problem. Franska statens energibolag EDF har varnat att Storbritanniens planer på förnybar energi är orealistiskt och bör skruvas ner.

Nu har en grupp bestående av 40 företag tagit det unika steget och skrivit ett gemensamt brev till Joan Ruddock, brittisk minister med ansvar för miljö och energi, i vilket de varnar för de rådande problemen.

– Vi närmas oss en kris, säger Andrew Mill, som sitter i brittiska regeringens Renewables Advisory Board, till The Guardian.

– Regeringen har gjort mycket för policyer och mål, men det krävs väldigt mycket pengar för att lyckas. Och de pengarna kommer inte fram snabbt nog.

Att miljöbolag beklagar sig över en svår ekonomisk situation är inte helt vanligt. För att locka investerare målar bolagen ofta upp en bild av att allt är frid och fröjd och att framtidsutsikterna är lysande, framhåller tidningen.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.