Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Miljömålen går att klara, om den politiska viljan finns”

Publicerad: 14 Mars 2016, 07:10

DEBATT EU måste se till att snarast fasa ut kolkraften och premiera förnybar energi, det skriver Robert Aspegren och Eric Luth, miljöpolitisk respektive internationell talesperson för Centerpartiets ungdomsförbund.


Under de senaste månaderna har debatten i Sverige och utomlands om EU-frågor handlat om migrationsfrågor, Turkiet och Brexit. Populister, EU-kritiker och xenofober har tävlat om att höja tonläget. I efterdyningarna av Parisavtalet har intresset för miljöfrågorna dalat snabbare än Stefan Löfvens förtroendesiffror. Samtidigt är det här EU:s arbete är som allra viktigast.

Om andra länder gör jämförbara sänkningar har EU lovat 30 procents minskade utsläpp till 2020, och från parlamentet finns löften om ett koldioxidneutralt EU 2050. För att klara detta måste politiken ta ordentliga krafttag nu.

Stanfordprofessorn Mark Z. Jacobson konstaterar att det som saknas för att uppnå 100 procent förnybar energi till 2050 är politisk vilja. Företagens och teknikens utveckling går betydligt snabbare än alla har räknat med, men klimatförnekare, fossillobbyn och politisk ovilja hindrar utvecklingen.

Samtidigt vet vi att det är på EU-nivå arbetet måste ske för att de 28 medlemsländerna i unionen ska minska sina utsläpp. I Sverige har arbetet gått långt – även om mycket ännu måste göras – men det är först tillsammans i EU som arbetet kan göras relevant och betydande på riktigt. Därför är det beklämmande att Sveriges regering inte kan enas om elementära siffror (frågan är om man någonsin glömmer Löfvens så kallade ”sifferbingo” i EU-nämnden) och att man driver svagare linje än kommissionen för att komma åt bilars utsläpp.

EU har tagit fram en färdplan för en kolsnål ekonomi till 2050, som bygger på 80-95 procents minskade växthusgaser till 2050 (80 procent är minimum för att klara tvågradersmålet). För att klara det målet är det absolut största arbetsområdet energisektorn. Med nuvarande policyer kommer de totala utsläppen minska med 40 procent inom EU till 2050. För att nå det eftersträvade dubbla behöver växthusgasutsläppen från energisektorn i det närmaste elimineras.

Ännu 2016 används EU-pengar för att subventionera kol i Tjeckien och Polen. Polens elektricitet baseras till 75 procent på kol, och kommer snart ta över platsen efter Tyskland som största kolproducent i EU. Ska EU kunna göra allvar av sina mål om 80-95 procents minskade växthusgasutsläpp till 2050 måste kolsubventionerna upphöra snarast.

Det finns stor potential för energieffektivisering, såväl i Polen som i Sverige. Det är dock uppenbart att vi kommer fortsätta behöva energi, och därför måste fossila energikällor bytas ut mot förnybara. I det läget är det helt ohållbart att det fortfarande är strafftullar på kinesiska solpaneler. Läget kan komma att förändras i slutet av året, men förmodligen kommer många slåss för att fortsätta bestraffa billig, grön energi.

Under våren omförhandlas fjärde fasen av utsläppsrättshandelssystemet, ett av de viktigaste miljöredskapen i EU. Ska EU kunna nå någonstans på sin färdplan måste systemet bygga på att kolkraften snarast fasas ut i hela EU, och att förnybar energi premieras.

Men det allra viktigaste är att vi börjar prata om miljöfrågor igen, ett av de få områden där EU verkligen kan göra stor och väsentlig skillnad. Vi kan nå ett koldioxidneutralt EU 2050, men bara om den politiska viljan finns.

Robert Aspegren, miljöpolitisk talesperson, Centerpartiets ungdomsförbund (CUF)
 Eric Luth, internationell talesperson (CUF)

.

.

.

.

.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.