tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Miljömålsberedningen bör sätta mål för våra konsumtionsutsläpp utomlands”

Publicerad: 19 februari 2016, 06:52

Svante Axelsson, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

Det räcker inte att bara sätta mål för utsläppen som sker inom Sveriges gränser. Det menar ett tjugotal organisationer som nu uppmanar Miljömålsberedningen att ta hänsyn till konsumtionsbaserade utsläpp i andra länder.

Ämnen i artikeln:

EuFnMiljömålsberedningenUtsläpp

Det mål om nettonollutsläpp till år 2045 som Miljömålsberedningen nyligen presenterade räcker inte. Det skriver ett tjugotal organisationer på Aftonbladet Debatt i dag. Organisationerna, som står bakom Klimatmålsinitiativet, anser att det är absolut nödvändigt att ta med växthusgasutsläppen från svenskarnas konsumtion i miljömålsarbetet, både utsläpp som kommer från varor tillverkade i Sverige och i andra länder.

”Till skillnad från utsläppen som kommer från produktion inom Sveriges gränser har svenskarnas konsumtionsutsläpp inte minskat de senaste decennierna. En starkt bidragande orsak är en ökning av utrikes flygresor och köttimport, men också en ökning av annan importerad konsumtion.”, skriver debattörerna. De menar att utvecklingen går emot de nationella miljömålen, generationsmålet, tvågradersmålet, 1-5-gradersambitionen och FN:s utvecklingsmål om att säkerställa hållbara konsumtionsmönster. Därför behövs ett konsumtionsmål för att kunna mäta om utvecklingen framöver går åt rätt håll.

För att få ner utsläppen från konsumtion krävs bland annat ökat fokus på hållbara varor som kan repareras. Men för att nå dit behövs nationella styrmedel och tydliga mål, enligt debattartikeln.

”De svenska konsumtionsutsläppen är nästan dubbelt så stora som de territoriella utsläppen. 64 procent av svenskens utsläpp år 2013 skedde i andra länder och andelen ökar”, skriver organisationerna och pekar också på att Naturvårdsverket föreslagit att Miljömålsberedningen ska se över möjligheten att sätta ett mål för utsläpp av växthusgaser från svensk konsumtion till 2050 och även ett delmål till 2020.

Så här skriver Anders Wijkman på Twitter efter att ha läst artikeln:

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Twitter är blockerad under “Visa våra partners”.

Läs hela debattartikeln här.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev