Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Miljömålsberedningen måste vårdas”

Publicerad: 19 juni 2017, 06:00

DEBATT Miljömålsberedningens överenskommelse måste respekteras och vårdas, annars äventyras den stora politiska enighet som nåtts och som borgar för en långsiktig och framgångsrik klimatpolitik, skriver Johan Hultberg (M), miljöpolitisk talesperson.


I fjol nåddes en historiskt viktig överenskommelse då sju riksdagspartier, däribland Moderaterna, enades i Miljömålsberedningen om ett förstärkt klimatramverk för Sverige. Förra veckan fattade riksdagen beslut om att ställa sig bakom ramverket som bland annat fastslår målet att Sverige ska bli klimatneutralt senast år 2045.

Överenskommelsen lägger grunden för en långsiktig och framgångsrik klimatpolitik. Man kan förvänta sig att detta är en överenskommelse som regeringen gör sitt yttersta för att vårda. Men tvärt om verkar det nästan som att Socialdemokraterna och Miljöpartiet gör sitt bästa för att undergräva den. Det är oroväckande.

För att Sverige med hedern i behåll ska kunna kalla sig ett grönt föregångsland måste vi föra en politik som får fler länder att axla sitt ansvar för klimatutmaningen. Efter Trumps mycket allvarliga besked om att dra USA ur Parisavtalet är detta viktigare än någonsin.

Trump motiverade sitt besked genom att måla upp en konflikt mellan en ambitiös klimatpolitik och en stark ekonomisk tillväxt. Men det är en falsk konflikt, något som vi i Alliansen visade under vår regeringstid när Sveriges ekonomi växte med närmare 10 procent samtidigt som utsläppen minskade med nästan 20 procent.

Sverige måste fortsätta visa hur det är möjligt att förena jobbskapande och tillväxt med snabbt sjunkande utsläpp. Tyvärr tar den rödgröna regeringen Sverige på en rakt motsatt bana med avtagande tillväxt och ökade svenska utsläpp. Och det räddar ju varken klimatet eller jobben.

Ett grönt föregångsland sänker alltså inte bara sina utsläpp. Utsläppsminskningarna måste ske samtidigt som Sverige bibehåller och helst stärker sin konkurrenskraft. Utsläppen får inte heller sjunka genom att de helt enkelt flyttas utomlands. Dessa principer har alltid varit vägledande för Moderaternas klimatpolitik. Men nu har de också slagits fast i Miljömålsberedningens överenskommelse – en överenskommelse som även Socialdemokraterna och Miljöpartiet står bakom.

I praktisk politik väljer dock den rödgröna regeringen en helt annan väg. Två tydliga exempel på detta är regeringens förslag om flygskatt och återinförd koldioxidskatt för kraftvärmeanläggningar. Dessa förslag innebär att regeringen frångår principen om att Sveriges nationella klimatmål inte får uppnås på bekostnad av stigande utsläpp utomlands.

Både flyg inom Europa och kraftvärmeanläggningar omfattas redan av EU:s utsläppshandelsystem. Inom EU finns alltså ett gemensamt tak för hur höga utsläppen får vara från dessa verksamheter och ett gemensamt men marknadsbaserat pris på utsläppsrätterna.

När då regeringen genom en flygskatt respektive en återinförd nationell koldioxidskatt på kraftvärme vill höja priset på svenska utsläpp leder det inte till totalt sett lägre utsläpp inom Europa utan till just flyttade utsläpp. Att Sverige äter en mindre del av den europeiska kakan gör på intet sätt att kakan blir mindre. Detta är regeringen väl medveten om, eftersom exempelvis Finansdepartementet har gjort samma observation.

Klimatet vinner inte på att flyglinjer och utsläpp flyttar till våra grannländer, men det kostar jobb och tillväxt i Sverige. Den rödgröna politiken är inget annat än så kallad ”green-washing” – symboliska åtgärder som är ämnade att ge sken av handlingskraft, men som gör desto mindre för klimatet.

Att det dessutom går stick i stäv med överenskommelsen i Miljömålsberedningen gör saken än värre. Det är ett högt vågspel S och MP ger sig in på när de föreslår verkningslösa klimatåtgärder som dessutom undergräver Miljömålsberedningens överenskommelse.

Förra veckan sa riksdagen ja till det förstärkta klimatramverket. Det är ett viktigt och historiskt beslut. På nuvarande regering, liksom kommande, vilar ett tungt ansvar att leva upp till de mycket ambitiösa mål riksdagen nu ställt sig bakom och att föra en politik i linje med överenskommelsen i Miljömålsberedningen.

Överenskommelsen måste respekteras och vårdas, annars äventyras den stora politiska enighet som nåtts och som borgar för en långsiktig och framgångsrik klimatpolitik. Det gör inte regeringen genom att gå fram med flera förslag som flyttar svenska utsläpp utomlands.

Johan Hultberg (M), miljöpolitisk talesperson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.