tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljömålsberedningen oenig om skogsmiljö

Publicerad: 10 juni 2013, 11:02

Oppositionen protesterar mot dålig ambition.

Ämnen i artikeln:

MiljömålsberedningenRoger Tiefensee

Den dåliga ambitionen för skogsmiljön har lett till splittring i den parlamentariska Miljömålsberedningen. Oppositionens ledamöter är besvikna på resultaten som ska presenteras för miljöminister Lena Ek om en vecka.

– Min förhoppning hade
varit att miljömålsberedningen också när det gäller det här betänkandet, som hanterar skogen och hållbar markanvändning, att vi hade vågat lagt fram förslag som faktiskt gör att vi når miljömålen och klarar Nagoya-överenskommelsen i alla dess delar. Men tyvärr blev det ju inte så, säger Matilda Ernkrans ( s ) till SR Ekot.

Parterna är oense om vad skogen ska användas till och hur mycket det får kosta att skydda värdefulla skogar. Enligt Helena Leander (mp) har beredningen ”räknat baklänges” och valt att titta på hur mycket pengar regeringen har i sin budget istället för hur stort behovet är.

Roger Tiefensee (c ) försvarar förslaget och menar att det inte går att avsätta alltför stora skogsområden som reservat.

– Jag tycker att vi andra partier
har en bra avvägning mellan miljömål och skydd å ena sidan och möjligheter att bedriva skogsbruk för att Miljömålsberedningen ska ju titta på alla miljömålen och har vi mindre omfattning av skogsbruk så att vi får mindre biobränsle från skogen till exempel, då har vi svårare att nå klimatmål och Miljömålsberedningen ska titta på alla miljömål, säger Roger Tiefensee i SR Ekot.

Miljömålsberedningen ska lämna sin slutrapport om långsiktigt hållbar markanvändning i juni 2014.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev