Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljömålsberedningen överens om konsumtionsmål: ”Skjuts i klimatarbetet”

Publicerad: 16 mars 2022, 10:40

Miljömålsberedningen har kommit överens och föreslår nya mål för att minska de konsumtionsbaserade utsläppen, rapporterar flera medier.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Miljömålsberedningen har kommit överens och föreslår nya mål för att minska de konsumtionsbaserade utsläppen, rapporterar flera medier.

Ämnen i artikeln:

Klimatpolitik

Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Miljömålsberedningen har kommit överens om ett förslag att konsumtionsutsläppen ska vara nettonoll år 2045, vilket kommer att presenteras för regeringen den 7 april, något som DN var först att rapportera om. I miljömålsberedningen sitter ledamöter från samtliga riksdagspartier.

– Jag tror att det här målet kommer att ge en skjuts i klimatarbetet och sprida sig till andra länder. Dessutom tror jag det hjälper till att stärka fokuset på resurseffektivitet och det cirkulära samhället, något som är väldigt viktigt, säger Naghmeh Nasiritousi, forskare i klimatpolitik vid Stockholms universitet och Utrikespolitiska institutet.

Men det är fortfarande oklart exakt vad miljömålsberedningen kommit överens om mer i detalj, vilket gör att det ännu inte går att dra några långtgående slutsatser, tillägger hon. 

Överrenskommelsen i miljömålsberedningen satt dock långt inne. Inför slutförhandlingarna i februari rapporterade Aktuell Hållbarhet att arbetet såg ut att stranda. Stötestenen har varit om klimatnyttan från svensk export ska räknas bort i konsumtionsutsläppen.

I det förslag som miljömålsberedningen enats om kommer exportens klimatnytta inte att räknas av. Däremot föreslås ett separat mål för klimatnytta från exporten, erfar DN.

Läs Aktuell Hållbarhets tidigare rapportering om förhandlingarna i miljömålsberedningen

 

 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev