Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljömärkning av fisk kritiseras

Publicerad: 15 maj 2012, 06:09

Ny forskarstudie varnar för överexploaterade fiskebestånd.


Den miljömärkta fisken i butikerna kommer ofta från överexploaterade och överfiskade bestånd. Det hävdas i en ny forskarstudie som publicerats i tidskriften Marine Policy och som SR Ekot tagit del av.

Bakom studien ligger tyska fiskebiologer som har granskat olika bestånd där fisket blivit miljöcertifierat. Forskarna menar att av 71 MSC-certifierade bestånd (Marine Stewardship Council) är 31 procent överexploaterade eller överfiskade. Av bestånden som FOS-märkts (Friends of the Sea) är 19 procent överutnyttjade.

Det innebär alltså att runt en fjärdedel av den miljömärkta fisk som går att köpa inte tagits upp på ett miljömässigt hållbart sätt.

SR Ekot berättar att orsaken, enligt forskarna, är att miljöcertifikaten delas ut alltför frikostigt, något som beror på att bedömningarna görs av miljökonsulter och företag som "tänjt på regelverket", vilket i sin tur kan kopplas till att det är fiskerinäringen själv som bekostar certifieringsprocessen.

Forskarna anser att systemet måste skärpas upp väsentligt.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.