Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljömärkningar biter sig fast i it-världen

Publicerad: 24 september 2010, 05:44

Finns det snart några nya säljargument för bildskärmar och laptops? Det skulle väl vara miljömärkningarna. Sverige visar var skåpet ska stå.


På något sätt har Sverige fått ett namn om sig när det gäller säkerhet och miljö. Tänk bara på järnvägens ATC-system. Sen kom misstankar om den farliga bildskärmsstrålningen och vips var TCO Dvelopment framme med en TCO-norm. Så var det miljömedvetenhetens tidevarv och Nordiska Rådet skapade miljömärkningen Svanen.

Dessa uppfinningar skulle ha kunnat förbli en svensk egenhet, men tämligen snart spred sig TCO-märkningen över världen och efter några åt gick det inte att sälja en bildskärm som inte var TCO-märkt. Samma sak har det blivit med de olika miljömärkningarna för papper och annat. Att inte använda återvunnet eller miljövänligt papper i kopiatorn idag anses närmast bakåtsträvande. (Så får vi se hur det går för ATC-systemet. Få länder har ännu förstått nyttan och nöjet med absolut frihet från tågkollisioner.)

Persondatorer går det tretton på dussinet idag och det ska mycket till för att man ska höja på ögonbrynen numera. Det skulle man inte ha gjort för Fujitsus två nya SPRIMO P3721 och ESPRIMO E3721 om det inte vore så att de var Svanen-märkta. Svanenmärkta datorer har låg energiförbrukning, bra ergonomi, låg ljudnivå samt innehåller inte de farligaste flamskyddsmedlen.

Svanen kräver till exempel att datorer ska uppfylla senaste revisionen av Energy Star och 90 viktprocent av plasten och metallen i hölje och chassi måste vara tekniskt lämpade för materialåtervinning. De ska också vara enkla att uppgradera, demontera och, när tiden är inne, att återvinna. Kriterierna omfattar både datorer och bildskärmar.

Utöver detta klarar datorerna ett antal andra intressanta normer som gör livet lättare för oss. De bullrar så lite att de klarar Blue Angel-normen. När hårddisken går för fullt låter det inte mer än 30 dBA och i tommaste tomgångsläget låter de inte mer än 20 dBA och det är under brusnivån i ett tyst rum. Nätaggregatet håller 87 procents verkningsgrad. Snart ser datorernas miljöspecifikationer ut som medaljerna på ett officersbröst. Fujitsus nya maskiner klarar RoHS-, WEEE- och Epeat-normerna också.

Men det är inte bara Fujitsu som lyckats. Lenovo har fått vissa bärbara Svanengodkända också.

Miljövänlig bildskärm

NEC vill också vara med på ett hörn och kommer nu med bildskärmen MultiSync EA222WMe, en halogenfri bildskärm. NECs miljöanpassade bildskärm är den första som får spjutspetsmärkningen TCO Certified Edge för att den inte innehåller halogenerade ämnen som klor och brom.

Sedan 1995 har den globala TCO Certified-märkningen bland annat varit inriktad på att minska och eliminera användningen av halogener och andra skadliga ämnen i datorutrustning.

”Att vi nu kan presentera en produkt där halogenerna klor och brom har eliminerats helt och hållet är ett stort steg för att skapa hållbarare IT-produkter, vilket är det främsta målet med TCO Certified-programmet. Tack vare ett nära samarbete mellan industrin och andra intressenter ser vi nu resultatet av många års arbete med att hitta alternativa material som är mindre skadliga för miljön och människors hälsa och som fortfarande har den brandsäkerhet som användarna kräver. Det är exakt vad som är tanken med TCO Certified-märkningen och vi är verkligen nöjda över NEC:s bedrift att nå denna milstolpe”, säger Sören Enholm, VD på TCO Development.

”NECs filosofi för Green Vision överensstämmer väldigt väl med TCOs certifieringsprogram som har hårda krav på att såväl tillverka och utveckla produkter med bra användaregenskaper och med minimal inverkan på miljön”, säger Ann Kjellser på NEC Display Solutions Europe. ”Vi är oerhört stolta över att vara den första bildskärmstillverkaren som får TCO Certified Edge, spjutspetsmärkningen för halogenfria IT-produkter, vilket också bevisar att NEC ligger i framkant vad gäller innovativ produktutveckling med tuff miljöanpassning utan att göra avkall på bildkvaliteten.”

Halogenerade ämnen har under många år använts som enkla och billiga flamskyddsmedel i elektronik, textilier och andra vardagsprodukter. De används även ofta som mjukgörare i många produkter för att göra plasten mjukare och böjligare. Halogenernas skadliga påverkan på miljö och hälsa beror på att de är mycket svårnedbrytbara. De halogenerade ämnena bryts inte ned när produkten omhändertas som avfall, utan de brom- och klorhaltiga ämnena läcker ut. Eftersom de är svårnedbrytbara kommer de farliga ämnena att finnas kvar länge i växter, djur och människor, och lagras t.ex. i fettvävnad och bröstmjölk. Halogener har visat sig ha en skadlig effekt på hormonella funktioner, vilket kan leda till fertilitetsproblem.

Frivillig tredjepartsmärkning som TCO Certified kan påskynda utvecklingen av miljövänlig design genom att lyfta fram föregångare i branschen som har lyckats fasa ut farliga ämnen. Men för att få hela branschen att fasa ut dessa ämnen krävs skärpt lagstiftning. RoHS-direktivet (Restriction of the use of certain Hazardous substances in electrical and electronic equipment) har varit ett instrument för att få till stånd minskad användning av halogener och andra miljöfarliga ämnen i elektronik. Men det finns fortfarande många luckor och undantag i RoHS som måste åtgärdas för att få en marknad där halogenfri elektronik blir regel snarare än undantag.

NEC tycker själva att de ligger i framkant och Fujitsu är också stolta i sin pressrelease. Man börjar kunna ana en uppåtgående trend bland datortillverkarna. Det har börjat bli inne att vara miljövänlig och att lägga ut forskningspengar på att minska de miljöskadliga ämnena i produkterna. Det pekar i rätt riktning.

Läs mer

Om Svanenmärkningen: www.svanen.se
Svanens krav på datorer: http://www.svanen.se/Templates/Criteria/CriteriaGetFile.aspx?fileID=109865001
Om TCO-märkningen: www.tcodevelopment.se

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.