Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag29.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Miljömärkt Hjälmaregös ett genombrott för småskaligt fiske

Publicerad: 9 Augusti 2006, 12:24

På välkända restaurangen Pontus by the Sea på Skeppsbrokajen i Stockholm var det på tisdagen världspremiär för miljömärkt sötvattenfisk. Det är gösfisket i Hjälmaren som är den första insjöfisken i världen som certifieras enligt den globala märkningen Marine Stewardship Council. Ett lyft för småskaligt svenskt insjö- och kustfiske, anser experter.


– Hjälmarefiskarna är föregångare som inspirerar andra. Deras fiske är ett bra exempel på ett hållbart fiske och mycket hoppfullt i tider när larmen duggar tätt om kris och överfiske, säger Världsnaturfonden WWF:s generalsekreterare Lars Kristoferson som presenterade certifieringen under tisdagen.

Världsnaturfonden är en av de organisationer som stödjer den internationella MSC-märkningen, som hittills bara tilldelats havsfiske.

I veckan blev alltså gösen i Hjälmaren världens första insjöfiske som kvalificerade sig för miljökraven enligt MSC.

– Det här känns mycket glädjjande. Vi hoppas att det certifierade gösfisken kan tjäna som pilotprojekt för andra fisken både i Sverige och i världen i övrigt, sa Jan-Erik Eriksson som är ordförande för de totalt cirka 25 Hjälmarefiskarna.

Även om det var glada tongångar på Pontus by the Sea under tisdagen påminde Världsnaturfondens fiskeexpert Inger Näslund om att det fortfarande är kris för fisket i stora delar av världen.

– Mellan 70 och 80 procent av fiskebeståndet är fullt utnyttjat eller överfiskat och det illegala fisket är ett stort problem, sa Inger Näslund.

– Alltför många båtar och alltför lite fisk ger en kris.

Fiskefrågorna står högt på Världsnaturfondens agenda och under hösten kommer man att uppdatera den egna guiden ”Fisk till middag?” som ger konsumenter raka svar om vilken fisk som är lämplig att köpa och äta.

– Fisk är nyttig mat och vi borde egentligen äta mer än vi gör, men i så fall måste fisket ske på ett hållbart sätt och vara anpassat för ekosystemen, sa Inger Näslund.

Fångsterna från Hjälmaren är idag goda sedan arbetet med miljöcertifieringen inleddes för några år sedan och fiskemetoderna gjordes om för att bli mer långsiktigt hållbara. Allt fler ungdomar intresserar sig för yrket.

Certiferingen väntas innebära att Hjälmarefisket kommer att gå ännu bättre företagsekonomiskt. En stor del av fångsten exporteras redan och intresset från utlandet kommer knappast att minska med den internationella MSC-märkningen.

– Vi tror att MSC-certifieringen kan öppna nya marknader i Sverige och Europal, säger Inger Näslund.

Konsulten Lennart Nyman som har varit djupt engagerad i MSC-certiferingen och andra fiskefrågor ser den miljömärkta gösen som ett viktigt genombrott:

– Äntligen kan vi visa hur ett biologiskt, ekonomiskt och socialt välskött sötvattensfiske kan fungera. Detta kan bli ett lyft för det småskaliga svenska insjö- och kustfisket, säger Lennart Nyman.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.