Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag24.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Miljömärkta byggprodukter inte alltid miljöbäst

Publicerad: 3 April 2014, 10:53

Byggmaterialindustrierna vill att Konkurrensverket förbjuder offentliga aktörer att i upphandlingar ställa krav på att produkter och varor ska vara miljöbedömda enligt ett visst system. – Miljöbedömda produkter är inte alltid bäst för miljön, säger organisationens vd Monica Björk till Miljöaktuellt.


Ämnen i artikeln:

Big DataMiljöaktuellt

De flesta byggherrar väljer i sina upphandlingar material som är godkända enligt något av de tre bedömningssystemen Sunda Hus, Basta eller Miljövarubedömningen – och anser därmed att man gjort en bra insats för miljön. Men det är inte alls säkert att det är den mest hållbara lösningen, säger Monica Björk som vill vidga debatten.
– Miljöbedömningarna av varor och produkter fokuserar huvudsakligen på innehåll av kemikalier, men beaktar inte livslängd, energieffektivitet, utsläpp från transporter eller möjlighet att återanvända och återvinna. I ett livscykelperspektiv är den miljöbedömda produkten inte alltid den mest hållbara.

Monica Björk anser därför att Byggherrarna måste ta ett större ansvar när de väljer produkter i fortsättningen.
– För att göra ett bra val bör man också beakta varans funktion och hur den ska skötas och underhållas. Annars leder det till en suboptimering.

Det har också blivit allt vanligare att myndigheter och offentliga företag i sina upphandlingar ställer krav på att produkter ska vara miljöbedömda enligt något av de tre största systemen. I en skrivelse ber nu Byggmaterialindustrierna Konkurrensverket att granska om inte denna typ av krav strider mot lagen om offentlig upphandling.
– Det är märkligt att ställa krav på att en produkt ska vara godkänd enligt ett visst system. Speciellt eftersom ett av systemet är privat och vinstdrivande. En annan nackdel är att det varken för Sunda Hus eller Miljövarubedömningen finns någon extern kontroll som granskar hur bedömningarna görs.
– Vi vet att bedömningarna ibland är fel. Vi har haft medlemmar som förlorat stora affärer på att de inte fått sina produkter godkända medan konkurrenter med likvärdigt innehåll i sin produkt godkänts.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Big DataMiljöaktuellt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.