Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Miljömedvetna” svenskar köpte rekordmycket flaskvatten

Publicerad: 19 augusti 2010, 09:58

Mer flaskvatten än någonsin såldes i juli – trots att de flesta idag vet att transporterna av flaskvatten påverkar miljön negativt.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


I juli sköt försäljningen av buteljerat vatten till rekordhöga höjder – trots alla larmrapporter om hur flaskvattnet och dess transporter belastar miljön. Den extrema värmen sägs vara förklaringen, men på Svenska Naturskyddsföreningen ser man dystert på utvecklingen.
– Det är en så onödig produkt. Det är extremt tveksamt om flaskvattnet på något sätt är bättre än kranvatten. Det är sämre för miljön och det är mycket dyrare för konsumenterna, säger ordförande Mikael Karlsson till TT.

Naturskyddsföreningen har enligt TT tidiagare räknat ut att det krävs 10 000 långtradartransporter för att transportera flaskvattnet. Ibland kommer transporterna ända från södra Europa. Till transporterna kommer också tillverkning och förbränning av plastflaskor. Då Naturskyddsföreningen för ett par år sedan räknade på saken kom man fram till att försäljningen av plastflaskor belastade miljön lika med lika mycket koldioxid som 16 000 oljeeldade villor.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev