Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljömiljon till investerare

Publicerad: 12 oktober 2004, 08:28

Etiska investeringar lönar sig. Åtminstone för Joanna Bavaria, USA och Tessa Tennant, Storbritannien. Som belöning för sitt arbete inom ”hållbara investeringar” får de dela på Göteborgs internationella miljöpris på en miljon kronor.


Det är första gången som Göteborgs internationella miljöpris går till ekonomer. Men trots alla debatter om etik snuvades alltså den svenska finanssektorn.

Juryn, under ledning av debattören och utredaren Stefan Edman, avslöjar inte vilka de övriga kandidaterna hade varit, men troligen var det tunnsått med svenska ekonomer bland dessa. Den svenska finanssektorn anses vara hårt präglad av gamla traditioner och har knappt fått upp ögonen för det affärsmässiga i att arbeta med hållbar utveckling.

Genom att välja utländska ekonomer som mottagare av miljöpriset på en miljon kronor hoppas juryn kunna aktivera även den svenska finanssektorn.

– Det är viktigt att få in uthållighetstänkanden i finanssektorn, kommenterade Rolf Wolff, rektor för Göteborgs handelshögskola i samband med att pristagarna tillkännagavs på Miljöteknikmässan i Göteborg i veckan.

Carl Rosén, ägaransvarig på Andra AP-fonden, anser trots att hållbarhetsfrågorna trots allt ”i högsta grad är en realitet” i finanssektorn i dag.

– Utan tvekan finns pionjärerna i USA och Storbritannien, men Sverige ligger ändå ganska hyfsat till och vi har nog en delad andraplats tillsammans med bland annat Schweitz, säger Carl Rosén.

Joanna Bavaria och Tessa Tennant är pionjärer inom området ”hållbara investeringar”, vilket innebär att placeringarna tar hänsyn inte bara till ekonomin utan även miljö- och sociala frågor. Båda har arbetat med opinionsbildning och satsat pengar i egna investmentbolag och fonder med fokus på hållbar utveckling.

– De kan inspirera oss i Göteborg och Västsverige att leda utvecklingen mot långsiktigt hållbara investeringar, säger juryn i sin motivering.

På plats vid avslöjandet av miljöpristagarna fanns även Göran Johansson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

– Business kommer alltid i första hand, men nu gör vi det miljövänliga till business, sa Göran Johansson, som dock gjorde klart att han inte hade något större förtroende för finanssektorn som helhet.

– Finanssektorn, och särskilt de ansiktslösa företagen, är farligare för miljön än något annat. När det gäller vanliga företag går det alltid att hitta någon som är ansvarig, men när det gäller finanssektorn är det mycket svårare, sa Göran Johansson som efterlyste en debatt om de bolag som ”suger ut och plundrar”:

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.