fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljöminister avgår efter kritik

Publicerad: 29 februari 2016, 11:45

SONY DSC

Foto: Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Eva-Kjer-Hansen.jpg

Danmarks miljöminister Eva Kjer Hansen avgår. Bakgrunden är kritik om att hon lämnat tvivelaktiga uppgifter till danska parlamentet om effekterna av en nytt paket med miljö- och lantbrukslagar.

Ämnen i artikeln:

DanmarkJordbruk

Uppgifterna om den förskönade miljöpåverkan och ”kreativa bokföringen” för kväveutsläppen som följer av lagpaketet som presenterades i julas publicerades först i Berlingske den 15 februari. I förslaget, tänkt att framför allt stärka lantbruksnäringen och grisproducenterna, hävdades att uppmjukade krav för gödselspridning inte skulle leda till ökade utsläpp av kväve i vattendragen. Men kalkylen som ligger till grund för påståendet har kritiserats och den danska lagen riskerar att bryta mot flera EU-direktiv, menar experter och forskare.

I förra veckan hotade stödpartiet till Venstreregeringen, de Konservative, att hoppa av samarbetet om inte den ansvariga ministern Kjer Hansen lämnade sin post. Konservative menade tillsammans med oppositionen att Kjer Hansen vilselett Folketinget genom att inte redovisa för dessa brister i kalkylen. Och för två dagar sedan kom beskedet – Eva Kjer Hansen lämnar posten som miljö- och livsmedelsminister, rapporterar SVT.

Läs mer här.

info@jacobhederos.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev