Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljöministern krävs på besked om klimatambitioner

Publicerad: 14 oktober 2011, 05:13

Efter Miljöaktuellts artikel i måndags om att Lena Ek backar om sitt eget krav på utsläppsminskningar vill nu Vänsterpartiet få upp frågan till debatt i riksdagen.


Ämnen i artikeln:

Jens HolmLena Ek

I måndags kunde Miljöaktuellt visa att när Lena Ek tidigare jobbade som europaparlamentariker ville hon att EU skulle uppgradera sitt mål om utsläppsminskningar, från minus 20 procent till minus 30 procent, detta oavsett vad resten av världen gör i klimatfrågan. Det var för lite drygt ett halvår sedan. Men nu, som miljöminister, har hon gjort klart att hon ställer sig bakom den position som hon tidigare själv kritiserade, att en höjning kan ske först när andra länder gör jämförbara åtaganden.

Nu vill riksdagsledamöterna Jens Holm och Jonas Sjöstedt från Vänsterpartiet ha besked från Ek om vad som gäller. I en debattartikel i Göteborgsposten publicerad under onsdagen skriver de:

”Vi minns hur Ek i denna tidning i mars i år krävde att EU skulle skärpa sitt klimatmål och gå från minskningar med 20 till 30 procent till 2020.”

”Men driver då Lena Ek fortfarande kravet om skärpta utsläppsmål i EU? Nej, tyvärr. Förra veckan förhandlade vi med miljöministern om Sveriges och EU:s position inför Durbanmötet. Vi lade fram just förslaget om att Sverige skulle verka för att EU skulle skärpa sitt klimatmål till 30 procent. Tyvärr ville inte miljöministern gå oss till mötes.”

Jens Holm hade dagen innan även lämnat in en interpellationsfråga till miljöministern. Där skriver han:

”Förhoppningarna inför klimattoppmötet i Durban är tyvärr små. Det krävs ett genombrott, och det brådskar. Sverige och EU skulle här kunna spela rollen som den part som gick före och visade på en ansvarsfull hållning i klimatpolitiken. EU:s målsättning är att minska utsläppen med 20 procent till 2020. Detta kan höjas till 30 procent om andra länder höjer sina åtaganden. Skulle EU inför Durban skärpa klimatambitionen till 30 procent är jag övertygad om att det skulle stimulera andra länder till att följa med. Någon måste ta första steget.”

”Kommer miljöministern att verka för att EU skärper sitt klimatmål till 30 procent?”

Den 27 oktober kommer Lena Ek och Jens Holm debattera frågan i riksdagen.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Jens HolmLena Ek

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.