Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljöministern: Marknaden för ekologiskt växer i linje med livsmedelsstrategins mål

Publicerad: 26 januari 2018, 09:56

Sveriges offentliga sektor köper mest andel ekologiska livsmedel i världen. Det visar Ekoweps marknadsrapport för svensk ekologisk livsmedelsmarknad som presenteras för tionde året i rad.


Rapporten konstaterar också att marknadsvärdet för ekologiska livsmedel har tredubblats de senaste fem åren och att svenska ekokonsumenter handlar allt mer svenskt.

Värdet på ekoförsäljningen, som innefattar KRAV-märkta och EU-ekologiska livsmedel, ökade under 2017 med 2,5 miljarder, eller knappt tio procent, till sammanlagt 27,9 miljarder kronor.

Det har pratats om en stagnation av marknaden för ekolivsmedel, och tillväxttakten bromsar mycket riktigt in något. Men rapportförfattarna anser att en tillväxttakt på nästan 10 procent är mycket i ett så stort segment som ekologiska livsmedel utgör i dag.

Miljöminister Karolina Skog, som under gårdagen fick ta del av rapporten, säger till Aktuell Hållbarhet att tillväxttakten för ekologiskt ligger i linje med de mål som satts upp för ekologisk konsumtion och produktion i den svenska livsmedelsstrategin.
– Den ökade efterfrågan möjliggör ökad ekoproduktion i Sverige. Det är främst hälsoperspektivet som driver konsumenterna mot ekologiskt, men resultatet blir en bättre biologisk mångfald. Vad gäller livsmedelsstrategin är målen ambitiösa men det här tyder på att vi är på rätt väg. Det som gör mig extra glad är uppgiften om att den svenska offentliga sektorn är världsbäst på att upphandla ekologiskt. Vårt mål är 60 procent eko i offentlig sektorn och redan nu är vi uppe vid 35 procent, säger Karolina Skog.

Läs Ekowebs årliga marknadsrapport för svensk ekologisk livsmedelsmarknad. 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.