Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Miljöministern: ”Vi vill att all valjakt regleras”

Publicerad: 18 juni 2010, 12:44

Den uppblossade debatten om regeringens linje när det gäller valjakt ledde igår till en riksdagsfråga från Miljöpartiet. Enligt Andreas Carlgren bygger allt på ett felaktigt meddelande från TT och Reuters.


Ämnen i artikeln:

EuHavPolitik

Det började med att miljöpartistiska EU-parlamentarikerna Isabella Lövin och Carl Schlyter skrev på Aftonbladets debattsida att Sverige driver på för en kompromiss som gör att världen åter ska legalisera fångst av hotade valar på områden som idag är skyddade. Enligt de bägge parlamentarikerna åsidosätter kompromissen också den internationella valfångstkommissionen IWC:s vetenskapliga metod att sätta kvoter.

Isabella Lövin är ledamot av EU-parlamentets fiskeriutskott och Carl Schlyter är vice ordförande i dess miljöutskott samt ansvarig för dess senaste yttrande om valjakt.

”Logiken bakom kompromissen, som Sverige nu tycks driva mycket aktivt /…/ är att färre valar kommer att dödas om man sätter legala kvoter på de arter som ändå dödas av de valfångande nationerna Japan, Norge och Island”, skrev de i Aftonbladet.

Även Världsnaturfonden WWF gick ut och berättade att regeringen lobbar för valjakt. WWF kritiserade att miljödepartementet den senaste tiden förespråkat att valreservatet runt Antarktis ska öppnas för kommersiell valjakt, samt att jakten föreslås även omfatta hotade arter som sillval och sejval.

Drygt två veckor senare gick Andreas Carlgren ut med ett pressmeddelande och sa att Sverige driver på för minskad valjakt.

”Idag förekommer en ökande jakt på handel som IWC inte kan kontrollera på grund av kryphål i regelverket. Krav på den mest långtgående förbudslinjen har prövats i 15 år men bara lett till ökad jakt. Den utvecklingen måste brytas”, skriver han i pressmeddelandet.

Enligt Andreas Carlgren stödjer Sverige ”i allt väsentligt” det förslag som har lagts fram av EU:s ordförandeland.

Igår ställde Per Bolund (mp) en riksdagsfråga till Andreas Carlgren och undrade när regeringen kommer att ändra uppfattning i frågan. Enligt Per Bolund är både Tysklands och Storbritanniens regeringar är förbluffade över att Sverige går emot den princip som tidigare gällt där enighet rått inom EU. Han har också själv mött företrädare för den australiensiska regeringen som varit djupt bekymrade över Sveriges hållning i frågan.

Men Andreas Carlgren svarade att Per Bolund gått på ett felaktigt meddelande från TT och Reuters ”som är dementerat”.

Sveriges linje förklarade Andreas Carlgren så här:

– Vi vill att all valjakt regleras av Internationella valfångstkommissionen, utifrån forskarnas rekommendation – det ska vara vetenskaplighet som gäller – och under internationell kontroll, i enlighet med de beslut som har tagits här i riksdagen. Det ligger i linje med Sveriges tidigare linje, och det innebär förbud för kommersiell valjakt under IWC.
Dessutom ska vi veta att de närmaste dagarna kommer det att vara mycket tuffa förhandlingar. Precis som Per Bolund säger finns det ett antal nationer som inte alls vill underordna sig reglerna. Det mödosamma arbetet är att försöka tvinga dem in. Jag vill ändå inte ge några stora förhoppningar om att det ska lyckas. Jag tror att det kan vara mycket besvärligt. Men skyll det då inte än en gång på Sverige, utan låt skulden falla på dem som jagar val olagligt.

Pernilla Strid

Ämnen i artikeln:

EuHavPolitik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.